#MedSafetyWeek

Недеља посвећена пријављивању нежељених реакција на лекове 6-12. новембар 2023.

Добродошли!

Ако сумњате да је лек изазвао нежељене реакције – ПРИЈАВИТЕ

Учествујте у безбедној примени лекова. Без обзира на то да ли сте пацијент, лекар, фармацеут или други здравствени радник, можете помоћи да лекови буду безбеднији тако што ћете пријавити нежељене реакције.

У недељи од 6. до 12. новембра 2023. године Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) спроводи кампању под називом #MedSafetyWeek о важности пријављивања сумњи на нежељене реакције на лекове. Овогодишња кампања са темом „Ко може да пријави?“ фокусира се на кључну улогу сваког пацијента, лекара, фармацеута или другог здравственог радника који пријављује нежељене реакције и на тај начин доприноси безбеднијој примени лекова.

АЛИМС заједно са националним регулаторним телима за лекове из 85 земаља широм света учествује у осмој годишњој интернационалној кампањи #MedSafetyWeek коју води Uppsala Monitoring Centre (UMC), колаборативни центар Светске здравствене организације (WHO) за међународно праћење лекова. Кампању #MedSafetyWeek у Србији АЛИМС спроводи у сарадњи са Лекарском комором Србије (ЛКС), Фармацеутском комором Србије (ФКС), Савезом фармацеутских удружења Србије (СФУС), Националном организацијом за ретке болести Србије (НОРБС) и Националном асоцијацијом студената фармације Србије (НАПСер).

Регулаторна тела за лекове имају организоване системе континуираног праћења безбедности примене лекова у свакодневној медицинској пракси путем прикупљања и анализирања пријава сумњи на нежељене реакције. На тај начин се долази до додатних информација о познатим нежељеним реакцијама, као и откривања нових нежељених реакција, чиме се умањују ризици по пацијенте.

АЛИМС указује на важност пријављивања нежељених реакција. Сви случајеви који су пријављени АЛИМС-у темељно се процењују и анализирају како би се благовремено утврдиле одговарајуће активности које треба предузети како би се ризици умањили. До сада је у АЛИМС-у забележено и обрађено преко 17000 случајева у којима су здравствени радници и пацијенти играли кључну улогу.

АЛИМС истиче

Свака пријава је важна и игра кључну улогу у стицању додатних сазнања о користима и ризицима примене лекова у свакодневној пракси и омогућава предузимање одговарајућих активности како би се потенцијални ризици умањили.

Пријављивањем сумњи на нежељене реакције на лекове доприносите безбеднијој примени лекова што може утицати и на унапређење праксе прописивања лекова, као и повољнијег исхода лечења.

АЛИМС позива

Пријавите АЛИМС-у сваку сумњу на нежељене реакције на лекове.

То можете учинити путем АЛИМС-ове онлајн платформе или образаца за пријаву нежељених реакција (обрасце и информације о начинима њиховог слања можете пронаћи овде).

Пацијентима се саветује да се обрате свом лекару ако су забринути за своје здравље.

У наставку погледајте овогодишње #MedSafetyWeek материјале и поруке.

Нежељене реакције могу да се догоде било где

Ако се због лека не осећате добро

Обавестите свог фармацеута

Како би могао то да пријави

Нежељене реакције могу да се јаве било када

Ако се због лека осећате лоше

Обратите се свом лекару

Како би могао то да пријави

Нежељене реакције могу да буду неочекиване

Ако се због лека осећате чудно

Не задржавајте то за себе

Пријавите

Ваша пријава помаже да лекови буду безбеднији!

Праћење безбедности лекова не престаје по завршетку ове недеље.

Увек пријавите сумњу на нежељене реакције.

Допринесимо заједно безбеднијој примени лекова.

Преузмите документ: Преузмите информације о АЛИМС #MedSafetyWeek 2023

Прошлогодишње кампање #MedSafetyWeek можете да погледате у наставку.

Недеља посвећена пријављивању нежељених реакција на лекове 7-13. новембар 2022.

Добродошли!

Ако сумњате да је лек изазвао нежељене реакције – ПРИЈАВИТЕ

Позив здравственим радницима и грађанима да пријављују сумње на нежељене реакције на лекове

Пријављивањем сумњи на нежељене реакције на лекове можете да допринесете безбеднијој примени лекова за све нас

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) у недељи 7-13. новембра 2022. спроводи кампању под називом #MedSafetyWeek о важности пријављивања сумњи на нежељене реакције на лекове. Фокус овогодишње кампање је на кључној улози свих – здравствених радника, пацијената и њихових старатеља/неговатеља – који пријављују сумње на нежељене реакције и тиме доприносе безбеднијој примени лекова.

АЛИМС заједно са националним регулаторним телима за лекове из 82 земље широм света учествује у седмој годишњој интернационалној кампањи #MedSafetyWeek коју води Uppsala Monitoring Centre (UMC), колаборативни центар Светске здравствене организације (WHO) за међународно праћење лекова. Кампању #MedSafetyWeek у Србији АЛИМС спроводи у сарадњи са Лекарском комором Србије (ЛКС), Фармацеутском комором Србије (ФКС), Савезом фармацеутских удружења Србије (СФУС), Националном организацијом за ретке болести Србије (НОРБС) и Националном асоцијацијом студената фармације Србије (НАПСер).

Сви лекови могу да изазову нежељене реакције код неких пацијената. Зато је организован систем континуираног праћења безбедности примене лекова у свакодневној медицинској пракси путем прикупљања и анализирања пријава сумњи на нежељене реакције. На тај начин се долази до додатних информација о познатим нежељеним реакцијама, као и откривања нових нежељених реакција, чиме се смањују ризици по будуће пацијенте.

Пријављивањем сумњи на нежељене реакције на лекове активно учествујете у откривању нових безбедносих питања и помажете АЛИМС-у да предузме, ако је потребно, одговарајуће активности и мере како би примена лекова била безбеднија за све нас.

АЛИМС истиче

Свака пријава здравствених радника, пацијената или њихових старатеља/неговатеља, игра кључну улогу у стицању додатних сазнања о користима и ризицима примене лекова у свакодневној пракси и омогућава предузимање одговарајућих активности како би се потенцијални ризици смањили.

Пријављивањем сумњи на нежељене реакције на лекове доприносите безбеднијој примени лекова код свих пацијената што може утицати на унапређење праксе прописивања лекова и исхода лечења.

АЛИМС позива

Пријавите АЛИМС-у било коју сумњу на нежељене реакције на лекове што је пре могуће.

То можете учинити путем АЛИМС-ове онлајн платформе или образаца за пријаву нежељених реакција (обрасце и информације о начинима њиховог слања можете пронаћи овде).

Пацијентима се саветује да се обрате свом лекару ако су забринути за своје здравље.

У наставку погледајте овогодишње #MedSafetyWeek материјале и поруке.

Лекови помажу када смо болесни, али понекад могу да доведу до нежељених реакција. Пријављивањем нежељених реакција помажете да прикупимо нове информације и сазнамо више о лековима који се користе, како би се превенирали могући ризици.

Увек пријавите сумњу на нежељене реакције.

Допринесимо заједно безбеднијој примени лекова.

Ако сумњате да је лек изазвао нежељене реакције – пријавите!

Тако помажете да сазнамо више, како би лечење било боље за све.

Хвала што пријављујете.

Свака пријава је важна.

Преузмите документ: Преузмите информације о АЛИМС #MedSafetyWeek 2022

Прошлогодишње кампање #MedSafetyWeek можете да погледате у наставку.

Праћење безбедности лекова не престаје по завршетку ове недеље.

Увек пријавите сумњу на нежељене реакције.

Допринесимо заједно безбеднијој примени лекова.

Недеља посвећена пријављивању нежељених реакција на лекове 1-7. новембар 2021.

Пријавите нежељене реакције након вакцинације

Позив здравственим радницима и грађанима да пријављују сумње на нежељене реакције након вакцинације

Допринесимо заједно бољој заштити здравља свих нас.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) у недељи 1-7. новембра 2021. спроводи кампању под називом #MedSafetyWeek у циљу подизања свести о значају пријављивања нежељених реакција на лекове. Фокус овогодишње кампање је на вакцинама, односно важности пријављивања нежељених реакција након вакцинације.

АЛИМС заједно са националним регулаторним телима за лекове из 64 земље широм света учествује у шестој годишњој интернационалној кампањи #MedSafetyWeek коју води „Uppsala Monitoring Centre“ (UMC), колаборативни центар Светске здравствене организације (WHO) за међународно праћење лекова. Кампању #MedSafetyWeek АЛИМС у Србији спроводи у сарадњи са Лекарском комором Србије (ЛКС), Фармацеутском комором Србије (ФКС), Савезом фармацеутских удружења Србије (СФУС), Националном организацијом за ретке болести Србије (НОРБС) и Националном асоцијацијом студената фармације Србије (НАПСер).

АЛИМС и друге агенције за лекове широм света овогодишњом кампањом желе да позову и охрабре грађане и здравствене раднике, посебно оне укључене у програм имунизације, да пријављују сумње на нежељене реакције на вакцине.

Вакцине су најбољи начин заштите од заразних болести и већ су спасиле милионе живота. Као и код свих лекова, нежељене реакције се могу јавити и након примене вакцина. Пријављивање сумњи на нежељене реакције на вакцине помаже у откривању нових нежељених реакција и других безбедносних сазнања, као и добијању додатних информација о познатим ефектима вакцина.

Свака пријава је важна, због чега се саветује да се пријављивање не одлаже и да се не очекује да ће неко други да пријави такве или сличне сумње на нежељене реакције. Здравствени радници укључени у програм вакцинације посебно се охрабрују да разговарају о нежељеним реакцијама са својим пацијентима и да будно прате могуће појаве нових или ретких нежељених реакција након вакцинације.

АЛИМС истиче:
Ова кампања долази у кључном тренутку када су милиони људи вакцинисани против болести COVID-19, али се односи на све вакцине.

Пријављивање сумњи на нежељене реакције након вакцинације игра кључну улогу у праћењу безбедне примене свих вакцина и њиховом ефикасном регулисању у циљу заштите јавног здравља.

Радећи заједно и дељењем информација, можемо да допринесемо бољој заштити здравља свих нас.

АЛИМС позива:
Пријавите АЛИМС-у било коју сумњу на нежељене реакције након вакцинације.

То можете најлакше учинити овде путем АЛИМС-ове онлајн платформе за пријаву нежељених реакција.

Свака пријава је важна. Када пријавите нежељене реакције помажете да се сазна више о вакцинама, како би се користиле на најбољи начин.

У наставку погледајте овогодишње #MedSafetyWeek материјале и поруке.

Ако сте се недавно вакцинисали, обратите пажњу на јављање нежељених реакција и ако сумњате на њих – пријавите их.

Пратите савете свог лекара и увек му се обратите за сваку сумњу на нежељену реакцију.

Здравствени радници, обратите пажњу на појаву нежељених реакција након вакцинације код својих пацијената и ако сумњате на њих – пријавите их.

Свака пријава је важна.

Сваки пут када пријавите нежељене реакције помажете да се сазна више о вакцинама, како би се користиле на најбољи начин.

Зато пријавите сваку сумњу на нежељене реакције на вакцине.

Преузмите информације о АЛИМС #MedSafetyWeek 2021

Прошлогодишње кампање #MedSafetyWeek можете да погледате у наставку.

Праћење безбедности вакцина не престаје по завршетку ове недеље.
Увек пријавите сваку сумњу на нежељене реакције након вакцинације.
Допринесимо бољој заштити здравља свих нас.

Недеља посвећена пријављивању нежељених реакција на лекове 2-8. новембар 2020.

Свака пријава је важна!

Позив здравственим радницима и пацијентима да пријављују нежељене реакције на лекове.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) и ове године, у недељи 2-8. новембра 2020, спроводи кампању под називом #MedSafetyWeek у циљу подизања свести о значају пријављивања нежељених реакција на лекове.
АЛИМС заједно са националним регулаторним телима за лекове из 75 земаља широм света учествује у петој годишњој интернационалној кампањи #MedSafetyWeek, коју води „Uppsala Monitoring Centre“ (UMC), колаборативни центар Светске здравствене организације (WHO) за међународно праћење лекова. Кампању #MedSafetyWeek АЛИМС у Србији спроводи у сарадњи са Лекарском комором Србије (ЛКС), Фармацеутском комором Србије (ФКС), Савезом фармацеутских удружења Србије (СФУС), Националном организацијом за ретке болести Србије (НОРБС) и Националном асоцијацијом студената фармације Србије (НАПСер).

Тема овогодишње кампање је: Свака пријава је важна и може да помогне да лекови буду безбеднији за све. Пацијенти, родитељи, старатељи, као и здравствени радници и њихове организације, позивају се да пријављују сумње на нежељене реакције на лекове.

Лекови су безбедни и ефикасни, али нежељене реакције на лекове (познате и као нежељена дејства, нежељени ефекти или нуспојаве) могу се догодити. Тешко је предвидети код кога ће се јавити нежељене реакције, зато је неопходно да сви потенцијални ризици, као и начин како се лек примењује, буду разумљиви и искомуницирани.

Пријављивање помаже у откривању нових нежељених реакција и других безбедносних сазнања, као и у добијању додатних информација о познатим ефектима лекова. Пријављивањем помажете да лекови буду безбеднији за све, као и АЛИМС-у у заштити јавног здравља путем ефикаснијег регулисања лекова.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) одговорна је за заштиту и побољшање здравља милиона људи свакодневно кроз ефикасно регулисање свих лекова и медицинских средстава у Републици Србији, обезбеђујући њихов квалитет, ефикасност и прихватљиву безбедност. Рад АЛИМС-а је поткрепљен робусним и на доказима заснованим одлукама како би се осигурало да корист примене лекова превазилази потенцијалне ризике.

АЛИМС наглашава :

Безбедност пацијената је увек наш најважнији приоритет. Пријављивањем нежељених реакција откривене су многе безбедносне информације о лековима за које се раније није знало.

Надамо се да ће ова кампања охрабрити сваког да пријави сумње на нежељене реакције. Свака пријава је важна и доприноси побољшању безбедности лекова за све пацијенте.

АЛИМС позива:

Здравствени радници (лекари, фармацеути, стоматолози, медицинске сестре и техничари) и пацијенти (или њихови родитељи/старатељи), пријавите нежељене реакције . Тако доприносите праћењу и очувању безбедне примене лекова и заштити здравља свих нас.

У наставку погледајте овогодишње #MedSafetyWeek материјале и поруке.

Обратите пажњу на јављање нежељених реакција док узимате неки лек и пријавите их .
Пратите савете свог лекара и увек му се обратите за сваку сумњу на нежељену реакцију.

Узимате неки лек… али се не осећате баш добро?
То може да буде нежељена реакција на лек.

Увек прочитајте упутство за лек пре него што почнете са његовом применом и пријавите нам нежељене реакције које приметите.

Обратите пажњу на појаву нежељених реакција код својих пацијената.

Пријавите их! Свака пријава је важна!

Преузмите информације о АЛИМС #MedSafetyWeek 2020

Прошлогодишњу кампању #MedSafetyWeek 2019 можете да погледате у наставку.

Важност пријављивања нежељених реакција не престаје по завршетку ове недеље.

Свака пријава је важна! Пријавите нежељене реакције!

Недеља посвећена пријављивању нежељених реакција на лекове 25-29. новембар 2019.

Примена више лекова истовремено.

Обратите пажњу на појаву нежељених реакција и пријавите их.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) спроводи кампању о важности пријављивања сумњи на нежељене реакције на лекове. Кампања се одвија у сарадњи са нашим партнерима: коморама лекара и фармацета, удружењима здравствених радника, пацијената и студената.

Недеља 25-29. новембра 2019. године обележиће четврту годишњу кампању #MedSafetyWeek, где регулаторна тела за лекове широм света учествују у кампањи за подизање свести о нежељеним реакцијама на лекове и важности њиховог пријављивања. Овогодишња кампања фокусирана је на полифармацију, са кљичном поруком да пријављивање нежељних реакције помаже заштити пацијената који користе више лекова истовремено.

АЛИМС узима учешће у овогодишњој кампањи и подсећа на важност пријављивања нежељених реакција. #MedSafetyWeek је заједнички допринос регулаторних тела из 57 земаља света.

Полифармација је истовремена примена четири или више лекова, било оних који се издају на рецепт или без рецепта или су традиционални биљни лекови. Полифармација повећава вероватноћу да се код пацијента јаве нежељене реакције, услед повећаног ризика од интеракција између лекова, хране и биљних производа.
Иако је полифармација уобичајена код старијих људи, свако ко истовремено користи већи број лекова може бити изложен ризику. То укључује пацијента са дуготрајним хроничним обољењима који редовно узимају више лекова. Студије показују да једна трећина људи преко 75 година старости узима најмање шест лекова, од чега преко милион узима осам или више лекова дневно.

Заштита пацијената је најважнији приоритет АЛИМС-а и како постоји ризик који је повезан са полифармацијом, АЛИМС позива здравствене раднике, пацијенте, родитеље и старатеље да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лекове и на тај начин активно допринесу праћењу и очувању безбедне примене лекова.

Свака пријава помаже у процесу прикупљања података који омогућавају боље разумевање безбедносног профила лека. Тиме се доприноси адекватнијем прописивању и примени лека на најбезбеднији начин.

Праћењем нежељених реакција на лекове се омогућава да пацијенти имају квалитетне и безбедне лекове што доприноси очувању јавног здравља, као и здравља сваког појединца који примењује лек.

Неки лекови не треба да се узимају са другим лековима или одређеном храном. Увек прочитајте упутство за лек и пријавите нежељену реакцију која вам се јави.

Да ли узимате праве лекове у правој дози у право време?
Увек пратите савете лекара и обратите му се за сваку сумњу на нежељену реакцију.

Некада је потрено да узимате више лекова за дуготрајна и компликована стања.

Будите обазриви на појаву нежељених реакција. Пријавите их!

Будност над безбедном применом лекова не престје по завршетку ове недеље.
Останите будни! Пријавите нежељене реакције!