Носилац дозволе за лек Exjade (деферасирокс), Представништво Novartis Pharma, Services. Inc. Београд,  у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), упутио је писмо здравственим радницима о увођењу нове формулације лека Exjade. Постојећа формулација – Exjade дисперзибилне таблете и нова формулација – Exjade филм таблете садрже исту активну супстанцу деферасирокс и имају исте индикације. Како би се смањио ризик од настанка медикацијских грешака због увођења нове формулације, потребно је имати у виду следеће значајне разлике:

Сажетак

 

Важне информације о леку Exjade филм таблете:

  • Дозирање и примена се разликују у односу на Exjade дисперзибилне таблете. Exjade филм таблете представљају формулацију са већом биорасположивошћу у поређењу са Еxјаде дисперзибилним таблетама.
  • Доступне су у две јачине: 180 mg и 360 mg.
  • Распон доза је од 7 до 28 mg/kg телесне масе пацијента; прилагођавање дозе због безбедности и ефикасности треба да се спроводи у корацима од 3,5 или 7 mg/kg.
  • Филм таблете се разликују по облику, боји и величини таблете као и изгледу паковања у односу на дисперзибилне таблете.

Прелазак са дисперзибилних таблета на филм таблете:

  • Приликом преласка са једне формулације лека на другу, потребно је прерачунати дозу.
  • Како би се избегле грешке у дозирању, важно је да лекар који прописује лек назначи на рецепту одговарајући фармацеутски облик (дисперзибилне таблете или филм таблета), јачину лека и прописану дневну дозу.

Писмо у целости са додатним информацијама можете да погледате овде.