У петак, 24.03.2023, на великој свечаности у Ректорату Београдског универзитета су додељена овогодишња признања које носе име чувеног српског родољуба, мајора, ктитора, учитеља и веома успешног трговца Капетана Мише Анастасијевића. Част да се нађе, међу, како је у уводним обраћањима истакнуто „славодобитницима“ је стекао и магистар фармације Павле Зелић, који већ скоро деценију и по води послове везане за међународну сарадњу, европпске интеграције и комуникације у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије.

Жири ове награде, која се додељује преко двадесет година, а који су чинили угледни професори универзитета проф. др Радован Пејановић, проф. др Бранко Ковачевић, др Милица Костић Станковић, редитељ Веселин Грозданић и новинар Владо Маркановић, нагласили су да лауреате које су изабрали ове године карактерише велики и позитиван утицај на наше друштво, пословност, одрживи развој, друштвена одговорност и највише моралне и етичке вредности.

Поред Зелића, међу лауреатима се ове године истичу и професор др Сања Радојевић-Шкодрић, директорка РФЗО-а, професор др Славко Каравидић, стални члан Академије наука Руске Федерације, професор др Владимир Поповић, декан Машинског факултета, др Александра Иветић, ванредни професор Института за примену науке у пољопривреди, професор др Зоран Бингулац, спортиста и дугогодишњи амбасадор, Саво Штрбац председник Документационо информационог центра „Веритас“, као и Драгана Косјерина, телевизијска водитељка.

Зелићу је награда додељена за „јавност рада у здравству и унапређење културе комуникација“ са напоменом у образложењу, да се као лауреат истакао не само током пандемије КОВИД-19, већ и у целој каријери у којој је свеприсутан у јавном животу у Србији али и широм света, проношећи добро име своје земље и помажући пацијентима сваком својом речју, чиме оправдава признање које је и својеврсна награда за животно дело.

Ово угледно признање се, у склопу пројекта „Пут ка врху”, додељује најбољим посленицима у области јавног, друштвеног, и привредног деловања и стваралаштва, под покровитељством Привредне коморе Србије и Уније послодаваца Србије, као и уз подршку универзитета у Београду и Новом Саду и Јавног сервиса РТВ Војводина.

Важно је истаћи, да је ово други пут да се награда „Капетан Миша Анастасијевић” додељује Агенцији за лекове и медициска средства Србије, јер ју је 2018. добио њен директор Спец.др.мед. Саша Јаћовић – линк ка вести.

Због важних пословних обавеза, Зелић није лично примио награду на церемонији, већ је уместо њега то учинила његова млађа сестра, доктор наука и специјалиста Ксенија Зелић-Михајловић. Овим поводом, Зелић је истакао како је и њему, као и Драгани Косјерини која је то рекла приликом добијања признања, помало непријатно да се нађу међу најмлађим добитницима награде „Капетан Миша Анастасијевић”. Ипак, истиче Зелић, „управо зато је и одговорност већа, да останем и надаље достојан великана, овогодишњих и бивших добитника уз чије раме сам стао“.

„Учинићу то остајући доследан принципима племенитости, пожртвоватности и патриотизма, које сам понео из куће, подучен од родитеља али и праћен великом сенком славних предака. Бићу увек спреман да помогнем унесрећенима, угроженима и уплашенима, неуморан у јавно-здравственом, хуманитарном и стваралачком раду који спашава и оплемењује свет око нас.“ закључио је Зелић.

Већи број медија је известио о овој награди а овом приликом издвајамо текст у нашем најстаријем и најугледнијем дневном листу „Политика“:
https://www.politika.rs/scc/clanak/544555/Dodeljena-priznanja-Kapetan-Misa-Anastasijevic