Текст:

ALKALOID D.O.O. BEOGRAD, носилац дозволе за лек Folkodin Alkaloid (фолкодин), капсула, тврда, 10 мг, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), жели да Вас обавести о следећем:

Сажетак:

  • Примена фолкодина у периоду до 12 месеци пре анестезије са неуромускуларним блокаторима повезана је са ризиком од перианестетичке анафилактичке реакције на неуромускуларне блокаторе.
  • Нису идентификоване ефикасне мере за минимизацију овог ризика код пацијената који су били изложени лековима који садрже фолкодин.
  • Због тога се лекови који садрже фолкодин повлаче из промета. Једини лек који садржи активну супстанцу фолкодин на тржишту Републике Србије је лек Folkodin Alkaloid (фолкодин), капсула, тврда, 10 мг.
  • Потребно је да лекари размотре друге алтернативне терапије и посаветују пацијенте да престану да користе фолкодин.
  • У случају анестезије која захтева примену неуромускуларних блокатора, потребно је да здравствени радници провере да ли су пацијенти користили фолкодин у последњих 12 месеци. Ако јесу, потребно је да буду свесни да су могуће перианестетичке анафилактичке реакције на неуромускуларне блокаторе.

 

 

Текст писма здравственим радницима можете погледати ОВДЕ.

 

Подсећамо да здравствени радници треба да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а. Образац и поступак пријављивања можете пронаћи у функционалној области „Фармаковигиланца-Пријављивање нежељених реакција на лекове“.