Провиденс д.о.о., Београд, носилац дозволе за лек Thromboreductin (анагрелид), у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), проследиo je писмо здравственим радницима о ризику од тромбозе, укључујући церебрални инфаркт, након наглог прекида терапије анагрелидом.

Сажетак

• Постоји повећан ризик од тромботичких компликација, укључујући церебрални инфаркт, након наглог прекида примене анагрелида.
• Треба избегавати нагли прекид терапије због ризика од изненадног повећања броја тромбоцита и потенцијално фаталних тромботичких компликација, као што је церебрални инфаркт.
• У случају привременог или трајног прекида терапије, неопходно је често праћење броја тромбоцита.
• Пацијенте треба саветовати како да препознају ране знаке и симптоме који могу да укажу на тромботичке компликације, као што је церебрални инфаркт, и упутити их да одмах потраже медицинску помоћ ако се појаве ови симптоми.

Текст писма здравственим радницима можете погледати овде .

Подсећамо да здравствени радници треба да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а. Образац и поступак пријављивања можете пронаћи у функционалној области „Фармаковигиланца – Пријављивање нежељених реакција на лекове“ .