Merck Sharp & Dohme d.o.o., Pfizer SRB d.o.o, Oktal Pharma d.o.o. Beograd, носиоци дозвола за лекове који садрже инфликсимаб, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), упутили су писмо здравственим радницима о примени живих вакцина код новорођенчади и одојчади изложених инфликсимабу in utero или путем дојења.

Новорођенчад и одојчад изложена инфликсимабу in utero (тј. током трудноће)
• Инфликсимаб пролази кроз плаценту и детектован је у серуму новорођенчади и одојчади до 12 месеци након рођења. Након излагања инфликсимабу in utero, новорођенчад и одојчад могу бити под повећаним ризиком од инфекције, укључујући озбиљну дисеминовану инфекцију која може довести до смртног исхода.
• Новорођенчади и одојчади изложеној инфликсимабу in utero не смеју да се дају живе вакцине (нпр. BCG вакцина) до 12 месеци након рођења.
• Уколико постоји јасна клиничка корист за поједино новорођенче или одојче, примена живе вакцине се може размотрити у ранијем периоду ако су серумски нивои инфликсимаба немерљиви код новорођенчета/одојчета или ако је примена инфликсимаба била ограничена на први триместар трудноће.

Новорођенчад и одојчад изложена инфликсимабу путем мајчиног млека
• Инфликсимаб је детектован у малим количинама у мајчином млеку. Такође је детектован и у серуму новорођенчади/одојчади након излагања инфликсимабу путем мајчиног млека.
• Не препоручује се примена живе вакцине дојеном детету док мајка прима инфликсимаб осим ако су серумски нивои инфликсимаба немерљиви код новорођенчета/одојчета.

Текст писма здравственим радницима можете погледати овде .

Подсећамо да здравствени радници треба да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а. Образац и поступак пријављивања можете пронаћи у функционалној области „Фармаковигиланца – Пријављивање нежељених реакција на лекове“ .