Merck d.o.o. Beograd, носилац дозволе за лек Thyrozol® (тиамазол), филм таблета и Predstavništvo Bosnalijek D.D. Beograd, носилац дозволе за лек Tiastat® (тиамазол), таблета, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије, упутили су писмо здравственим радницима о ризику од акутног панкреатитиса и пооштреним препорукама за контрацепцију при примени лекова који садрже карбимазол или тиамазол.

Сажетак

Ризик од појаве акутног панкреатитиса
• Случајеви акутног панкреатитиса су пријављени након терапије лековима који садрже карбимазол/тиамазол.
• У случају развоја акутног панкреатитиса, потребно је одмах прекинути лечење карбимазолом/тиамазолом.
• С обзиром да поновљено излагање леку може довести до бржег развоја рекурентног акутног панкреатитиса, карбимазол/тиамазол се не смеју примењивати код пацијената који у анамнези имају појаву акутног панкреатитиса након примене ових лекова.
Пооштрене препоруке за примену контрацепције
• Нова процена доступних података из епидемиолошких истраживања и приказа случајева указује на повезаност примене карбимазола/тиамазола и појаве конгениталних малформација, ако се ови лекови примењују у току трудноће, нарочито у првом триместру трудноће и у високим дозама.
• Жене у репродуктивном периоду морају да користе ефикасна средства за контрацепцију током лечења карбимазолом/тиамазолом.
• Потребно је да се хипертиреоидизам код трудница адекватно лечи, како би се спречиле озбиљне компликације код мајке и плода.
• Карбимазол/тиамазол се могу примењивати у трудноћи само након пажљиве процене индивидуалног односа користи и ризика и то само у најнижим терапијски ефикасним дозама, без додатне примене тиреоидних хормона.
• Уколико се карбимазол/тиамазол примењују у току трудноће, препоручује се редовно праћење мајке, плода и новорођенчета.

Текст писма здравственим радницима можете погледати овде .

Подсећамо да здравствени радници треба да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а. Образац и поступак пријављивања можете пронаћи у функционалној области „Фармаковигиланца-Пријављивање нежељених реакција на лекове“ .