Информације – медиа центар

 • Ово је пут до безбедне вакцине против короне – интервју директора Агенције за лекове и медицинска средства Србије
  20.11.2020.

  Агенција за лекове и медицинска средства Србије – институција без чијег одобрења нико не може да прими цепиво против ковида 19, које мора проћи строге провере.
  Интервју директора Агенције за лекове и медицинска средства Србије Спец. др. мед. Саше Јаћовићa објављен у дневном листу “Курир” дана 13.11.2020. на тему “Ово је пут до безбедне вакцине против короне” можете преузети ОВДЕ .

 • Отварање пријава за 16. традиционални међународни симпозијум АЛИМС
  04.11.2020.

  Поштоване колегинице и колеге,
  са великим задовољством најављујемо 16. међународни симпозијум Агенције за лекове и медицинска средства Србије – АЛИМС, који ће се одржати у периоду од 09-10. децембра 2020. године, искључиво у онлине формату.

  Свесни тешких околности у којима се налази наша земља, здравствени систем, а пре свега пацијенти, али и цео свет због пандемије SARS-CoV-2 вируса, такође знамо да ће управо кроз сарадњу свих кључних актера – регулатора, академске заједнице и пре свега фармацеутске индустрије и индустрије медицинских средстава доћи до решења за COVID-19 и савладати овај, најстрашнији јавно-здравствени изазов у преко стотину година.

  Зато и наш овогодишњи симпозијум има специфичну, јединствену тежину, и одговарајући наслов: “Победити COVID-19: искуства, реалност, могућности”.

  Очи целе планете су упрте данас у наш сектор, и сви очекују да понудимо решење за милионе заражених, да зауставимо умирање, и вратимо живот у нормалу. То и радимо, кроз истраживања, развој нових вакцина, али и употребу квалитетне заштитне опреме, све софистициранију дијагностику и медицинска средства неопходна за преживљавање. Ово су само неке од области којима ћемо се бавити на симпозијуму, који наравно неће запоставити ни изузетно важне регулаторне теме за клијенте АЛИМС које се односне на свакодневни рад, а посебно новине, како у области лекова за хуману примену тако и за медицинска средства, покривене на максимално практичан начин, и осмишљене у сарадњи са коорганизаторима, Привредном комором Србије, Удружењем иновативних произвођача лекова – ИНОВИА и Удружењем иностраних произвођача генеричких лекова и носиоца дозвола за стављање иностраних генеричких лекова у промет – Генезис, са којима је програм утаначен кроз дуг рад на припреми овог скупа.

  Желећи да очувамо традицију, одржававамо симпозијум на начин који је могућ уз поштовање свих мера ограничења окупљања, дакле као wебинар, али уверени да ћемо очувати традиционалну интерактивност кроз конкретне дискусије, омогућене и у виртуелном преносу. Наглашавамо да ћемо презентовати ексклузивне податке и перспективе, од стране најеминентнијих и најкомпетентнијих предавача, како из земље, али и држава региона и целе Европе, и те информације треба да свима нама дају наду како је могуће превазићи пандемију коронавируса и вратити се на стари начин функционисања целог друштва.

  Стога, будите са нама 9-10. децембра, покажимо да заједно можемо да будемо успешни на овом, највећем од свих тестова за нашу струку и делатност, и да заиста победимо COVID-19!

  Прелиминарни програм симпозијума можете погледати овде.

  Детаље везано за котизацију и све остале информације око начина пријављивање на скуп можете сазнати на званичном сајту симпозијума: http://www.simpozijum-alims.rs

  Посебно наглашавамо да ће се, као и претходних година, после покривања неопходних трошкова организације, сав вишак средстава од котизација јавно уплатити у хуманитарне сврхе.

 • Саопштење Агенције за лекове и медицинска средства Србије поводом политичке и медијске кампање против вакцина и вакцинације
  27.10.2020.

  Агенције за лекове и медицинска средства Србије се у кратком року поново обраћа јавности са поновљеним апелом да појединци а сада и одређене политичке странке сместа престану са непримереном и опасном кампањом усмереном против вакцина и вакцинације. У току је обимна имунизација коју држава спроводи у циљу заштите грађана од сезонског грипа којом се припрема терен и за вакцинацију против корона вируса. Насупрот томе, такође се тренутно дешавају тенденциозни напади преко медија на државне институције, произвођаче вакцина и целокупни здравствени систем. То ширење неистина преко појединих средстава јавног информисања, не само што није ни на један начин утемељено у стварности, већ на најбезочнији начин угрожава добробит и безбедност грађана Републике Србије, њиховим довођењем у заблуду, па и изазивањем панике, и то усред најтеже глобалне здравствене катастрофе у преко стотину година.
  Преузмите Саопштење у целости ОВДЕ .

  У прилогу: деманти Агенције за лекове и медицинска средства Србије поводом неистинитих тврдњи изнесених у медијима од 21.10.2020.

Прикажи још обавештења