Данас је председница Владе Републике Србије госпођа Ана Брнабић свечано отворила Дата Центра у Крагујевцу, у присуству највиших државних званичника, међу којима је посебно место имао директор Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), Спец.др.мед. Саша Јаћовић, пошто је управо ова институција и први корисник Дата центра.
“Ово је тренутак када се покреће једна кључна иницијатива за нашу земљу у погледу безбедности информација и даљег унапређења рада државних институција. То је посебно битно пре свега за АЛИМС, која има велику одговорност у овим тешким тренуцима за нашу земљу, када се боримо да преокренемо ток пандемије. У томе је улога АЛИМС, као националног регулаторног тела задуженог између осталог и за одобравање вакцина против ЦОВИД-19, као и свих заштитних средстава, маски, респиратора, и свих других лекова и медицинских средстава – изузетно значајна” – рекао је том приликом директор Јаћовић.
Да би АЛИМС била тако ефикасна на тим пословима, било је потребно да се створе и предуслови у погледу примене најсавременијих информационо-комуникационих технологија, и да заиста и по тим параметрима ова институција буде лидер у региону и шире, а све у великој мери захваљујући вођству и визији премијерке Брнабић која је толико полагала на поцес дигитализације државне управе и јавног сектора свих претходних година. АЛИМС ту иницијативу прати од почетка, како кроз процес отварања података, обезбеђивање еУслуга и учешће у еУправи, а сада са фокусом на информационој безбедности.
“Агенција је препозната и као предводник ових процеса и у нашој држави, па је тако за отварање података добила два признања од Владе Републике Србије – 2015. и 2018. године, а била је такође истакнута и у много чему прва у развоју еУслуга на порталу еУправе које су се односиле на привреду, односно фармацеутску индустрију. Коначно, АЛИМС сада утабава пут у дигиталној трансформацији свих пословних процеса, увек и пре свега имајући на уму оне због чије добробити све то ради – пацијената у Републици Србији.” – додао је директор.
У свему томе АЛИМС има и дугогодишњу кооперацију са Канцеларијом за ИТ И еУправу, како кроз свакодневни рад али и више споразума о сарадњи од којих је најновији протокол потписан 1. децембра. Безрезервна подршка и вера у иницијативе канцеларије је још једном потврђена спремношћу да АЛИМС свој дисастер рецоверy пребаци у Дата центар у Крагујевац.
“Испуњавајући захтеве стандард ИСО 27001, једног од многих које Агенција има, али понајвише мислећи о и иначе изузетно осетљивим подацима којима се у овом регулаторно телу управља, а који су есенцијални посебно сада у кључној фази борбе против пандемије, сви можемо бити задовољни што сада постоји и овакав начин да се заштити како сама АЛИМС а последично и грађани Србије на један изузетно иновативан начин. И најзад, да се још брже и ефикасније стигне до коначног циља – здраве и безбедне нације.” – закључио је на ову тему директор АЛИМС Др Јаћовић.