Fresenius Kabi d.o.o. i B. Braun Adria RSRB d.o.o, носиоци дозвола за лекове за парентералну исхрану, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), проследили су писмо здравственим радницима о потреби заштите лекова за парентералну исхрану од светлости како би се смањио ризик од озбиљних нежељених реакција код превремено рођених беба.
Сажетак
• Лекови за парентералну исхрану који садрже аминокиселине и/или липиде треба да буду заштићени од светлости (боце и инфузиони сетови) приликом примене код новорођенчади и деце млађе од две године.
• Примена ових лекова након њиховог излагања светлости, нарочито ако садрже додатак витамина и/или елемената у траговима, може узроковати тешке нежељене реакције код превремено рођених беба. Наведено је последица стварања пероксида и других продуката разградње услед излагања ових лекова светлости.
• Превремено рођене бебе су под повећаним ризиком од развоја оксидативног стреса повезаног са многим факторима ризика, укључујући терапију кисеоником, фототерапију, ослабљени имунски систем и инфламаторни одговор са смањеном оксидативном заштитом.

Ово писмо здравственим радницима односи се на следеће лекове доступне у Републици Србији: Aminoven infant 10%, Intralipid, SMOFlipid, Soluvit N, Vaminolact, Vitalipid N Infant и Lipofundin MCT/LCT 20%.

Текст писма здравственим радницима можете погледати овде .
Подсећамо да здравствени радници треба да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а. Образац и поступак пријављивања можете пронаћи у функционалној области „Фармаковигиланца-Пријављивање нежељених реакција на лекове“.