Европска Агенција за лекове (European Medicines Agency, EMA) је препоручила мере које треба предузети у циљу минимизације ризика од ретког али озбиљног оштећења функције јетре приликом примене лека Esmya (ulipristal-acetat). Након имплементације нових мера, терапија леком Есмyа ће моћи да се започне само код одређених жена.
Ове мере укључују: увођење контраиндикације код жена које имају постојеће проблеме са јетром, спровођење тестова функције јетре пре започињања, у току и након престанка терапије, увођење картице за пацијенткиње која ће их информисати о потреби праћења функције јетре и контактирања лекара уколико дође до развоја симптома оштећења јетре. Додатно, примена лека у више од једног терапијског циклуса је ограничена само на жене које нису подобне за операцију.
Лек Esmya се примењује у терапији умерених до тешких симптома фиброида материце (бенигних тумора материце). Доказано је да је овај лек ефикасан у редукцији крварења и анемије повезаних са овим стањем, као и у смањењу величине фиброида. ДЕТАЉНИЈЕ …