У сарадњи Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), Регионалне канцеларије за борбу против организованог криминала за југоисточну Европу (канцеларија у Београду – Pôle de Belgrade) амбасаде Француске и Одбора за просвету за здравље и држављанство (Comité d’éducation à la santé et à la citoyenneté – CESC) у среду, 8. марта. 2017. године су одржана два предавања са пратећом дискусијом за ученике Француске школе у Београду.
Ова акција је спроведена у оквиру кампање подизања свести о опасности од лажних лекова и сличних производа који се прометују преко интернета, коју је покренуо Савет Европе, а чија је основа пројекат: стрипа-игре за младе “Лана Тафи”, који је реализовала АЛИМС и Агенција за лекове Италије (АИФА).
За две групе ученика школе је најпре Мр.фарм. Павле Зелић из АЛИМС одржао предавања на тему фалсификованих лекова на француском језику, а затим су подељени и сами стрипови. Део активности амбасаде у овом погледу су представили господин Лоран Гонсалвес (Laurent Goncalves), дипломата координатор канцеларије Пôле де Белграде и господин Филип Феликс-Анканен (Philippe Felix-Uncanin), аташе за унутрашње послове задужен за полицијску оперативну и техничку, док је госпођа Александра Ђуриц́ пружала подршку у преводу када је било потребно.
Закључак присутних је да су ђаци уживали у прецизним и конкретним информацијама, и прилици да се упознају са овом тематиком која их се директно тиче, као и са одговорним поступањем при контакту са таквим искушењима. Веома интензивне и дуге дискусије на француском су пратиле сваку од две презентације и потврда су интересовања ових младих за тему, за шта су додатну важну подршку пружили и професори у школи који су их припремили за ове часове. У овом погледу ће се свакако наставити активности у наредном периоду, као добар модел сарадње заинтересованих страна на важну и актуелну тему безбедности здравља младих.
Вест на сајту Француске школе у Београду: http://www.efb.rs/efb/spip/spip.php?article1284