Novo Nordisk Pharma d.o.o. Beograd, носилац дозволе за лек Tresiba®, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), жели да Вас обавести о важним безбедносним информацијама које се тичу инсулин деглудека (Tresiba®, инсулин деглудек, раствор за инјекцију, произведен технологијим рекомбинантне ДНК), базалног инсулина намењеног за лечење дијабетес мелитуса код одраслих, адолесцената и деце од 1 године старости. Лек Тresiba® је регистрован у Републици Србији у две јачине – 100 јединица/mL и 200 јединица/mL.

  Сажетак

Лек Тresiba® је регистрован за лечење дијабетес мелитуса код одраслих, адолесцената и деце од 1 године старости1 и биће доступан у две јачине – 100 јединица/mL и 200 јединица/mL. Тresiba® јачине 200 јединица/mL производи се у пену са улошком како би се омогућила мања запремина инјекције и могућност дозирања до 160 јединица по инјекцији. Увођење инсулина јачине 200 јединица/mL може бити повезано са ризиком од медикацијских грешака које потенцијално могу довести до узимања дозе која је превисока или прениска.

  Препоруке здравственим радницима
 • Приликом прописивања лека, обавезно наведите јачину лека на рецепту. Фармацеути морају бити сигурни да издају правилну јачину лека. Уколико постоји недоумица, треба контактирати лекара који је прописао лек.
 • Као и код свих инсулина, пацијенти увек морају бити адекватно обучени за правилну употребу Тresiba® FlexTouch® пена.
 • Пацијенти визуелно морају проверити одабране јединице на бројачу доза на пену. Стога је за пацијенте који сами убризгавају лек неопходно да могу да очитају бројач доза на пену.
 • Пацијентима се мора нагласити да увек проверавају налепницу на инсулину приликом преузимања лека у апотеци, као и пре сваког убризгавања, како би се избегла случајна замена две различите јачине лека Tresiba®.
 • Као и код свих инсулинских препарата, пацијенти који су слепи или слабовиди, морају се упутити да увек траже помоћ друге особе са очуваним видом која је обучена за коришћење инсулинског пена.
 • Паковање лека и одговарајући пенови су посебно дизајнирани како би се јасно разликовале две јачине лека Tresiba®. Налепница и паковање лека Tresiba® 100 јединица/mL су светлозелене боје са графичком шаром на картонској кутији. Налепница и паковање лека Tresiba® 200 јединица/mL су тамнозелене боје са пругама. Налепница и паковање лека Tresiba® 200 јединица/mL такође садрже црвено поље на коме се наводи јачина лека. Молимо погледајте илустрације испод.
 • Tresiba
 • Увек пратите упутства за употребу FlexTouch® пена која се налазе у паковању лека. Никада не користите шприц за извлачење инсулина из пена.

 • Писмо здравственим радницима можете погледати овде.


  Подсећамо да здравствени радници треба да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а. Образац и поступак пријављивања можете пронаћи у функционалној области „Фармаковигиланца-Пријављивање нежељених реакција на лекове“.