Takeda GmbH Predstavništvo Beograd, носилац дозволе за лек TachoSil (фибриноген, хумани/тромбин, хумани) лековити сунђер, 5,5 mg/cm2 + 2 i.j./cm2, у сарадњи с Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), упутилa је писмо здравственим радницима о ризику од настанка прираслица на ткивима дигестивног система које узрокују опструкцију црева, а повезане су са применом лека TachoSil. Уведене су нове препоруке за примену лека како би се умањио тај ризик.
Сажетак:
• Случајеви прираслица на ткивима дигестивног система које узрокују опструкцију црева пријављени су при примени лека TachoSil у абдоминалним хируршким захватима изведеним у близини црева.
• За спречавање настанка прираслица на ткивима на нежељеним местима, потребно је осигурати да су ткивна подручја изван жељеног подручја примене одговарајуће очишћена од остатака крви пре примене лека TachoSil.
• За одговарајућу примену лека TachoSil треба проучити приложене ажуриране делове ,,Сажетка карактеристика лека“ и ,,Упутство за употребу“.
Додатне информације
Лек TachoSil садржи активне супстанце људски фибриноген и људски тромбин које су превучене на колагенском фластеру, а инидикован је у хируршким захватима за побољшање хемостазе, подстицање зарастања ткива као и за потпору шавовима у васкуларној хирургији када стандардне технике нису довољне.
Због снажног афинитета колагена према крви, лек TachoSil се може залепити за суседна ткива покривена крвљу ако хируршко место није одговарајуће припремљено и/или очишћено од остатака крви или ако се лек TachoSil примењује на неодговарајући начин.
Текст писма здравственим радницима можете погледати овде.
Подсећамо да здравствени радници треба да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а. Образац и поступак пријављивања можете пронаћи у функционалној области „Фармаковигиланца-Пријављивање нежељених реакција на лек“.