Компаније Merck d.o.o, Medis Pharma d.o.o. и Bayer d.o.o. у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) упутиле су писмо здравственим радницима о следећим важним безбедносним информацијама које се односе на лекове који садрже интерферон бета, а примењују се за лечење мултипле склерозе:
– Случајеви тромботичке микроангиопатије (ТМА), укључујући и случајеве са смртним исходом, забележени су током лечења мултипле склерозе лековима који садрже интефрерон бета. У већини случајева ТМА је забележена у виду тромботичке тромбоцитопенијске пурпуре или хемолитичког уремијског синдрома. Такође, пријављени су и случајеви нефротског синдрома са различитим облицима нефропатија.
– ТМА и нефротски синдром могу се развити у периоду од неколико недеља до неколико година након почетка примене интерферона бета.

Будите на опрезу због могуће појаве ових симптома, а у случају да се појаве одмах започните лечење у складу са упутствима наведеним у даљем тексту:Препоруке у вези са ТМА:

  • Клиничка слика ТМА укључује тромбоцитопенију, појаву хипертензије, повишену температуру, ЦНС симптоме (нпр. конфузија и пареза) и поремећај функције бубрега. При појави клиничких симптома ТМА, потребно је проверити ниво тромбоцита у крви, ниво серумске лактат дехидрогеназе и функцију бубрега. Такође, потребно је тестирати присуство фрагмената црвених крвних зрнаца у размазу крви.
    Ако се дијагностикује ТМА, неопходно је што пре започети лечење (размотрити измену плазме) и одмах прекинути терапију интерфероном бета.

Препоруке у вези са нефротским синдромом:

  • Потребно је периодично праћење функције бубрега и праћење појаве раних знакова или симптома нефротског синдрома као што су едем, протеинурија и поремећај функције бубрега, посебно код пацијената који су под високим ризиком за настанак болести бубрега.
    Уколико дође до појаве нефротског синдрома, лечење се започиње одмах и разматра се укидање терапије интерфероном бета.

Лекови који садрже интерферон бета, а одобрени су за лечење мултипле склерозе у Србији су:

  • Avonex® (interferon beta-1a)
  • Rebif® (interferon beta-1a)
  • Betaferon® (interferon beta-1b)

Текст писма здравственим радницима можете погледати овде .