Компаније Sandoz Pharmaceuticals d.d. – Predstavništvo Beograd и Proton Med d.o.o. Beograd, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), проследиле су писмо здравствним радницима којим их обавештавају о додатним препорукама које су резултат реевалуације односа користи и ризика интравенске примене (и.в.) свих лекова који садрже гвожђе због ризика од озбиљних реакција преосетљивости која је спроведена на европском нивоу.
Сажетак
• Лекови за и.в. примену који садрже гвожђе не смеју да се користе код пацијената код којих постоји преосетљивост на активну супстанцу, сам лек, или било коју помоћну супстанцу лека, као ни код пацијената са озбиљном преосетљивошћу на друге лекове за парентералну примену који садрже гвожђе.
• Ризик од појаве преосетљивости повећан је код пацијената са познатим алергијама (укључујући алергије на лекове), код пацијената са аутоимуним или запаљенским обољењима (нпр. системски лупус еритематозус, реуматоидни артритис), као и код пацијената са анамнезом тешке астме, екцема или друге атопијске алергије. Код ових пацијената лекови за и.в. примену који садрже гвожђе смеју да се користе само ако се процени да корист очигледно премашује могући ризик.
• У циљу смањивања ризика, лекове за и.в. примену који садрже гвожђе, потребно је применити у складу са дозирањем и начином примене који су описани у информацијама о леку за сваки појединачни лек.
• Лекови за и.в. примену који садрже гвожђе смеју да се примењују само ако је непосредно доступно особље обучено за процену и поступање код анафилактичких/анафилактоидних реакција, као и опрема за реанимацију.
• Сви прописивачи морају да обавесте пацијента о ризицима реакција преосетљивости пре сваке примене. Пацијенте треба информисати о релевантним симптомима као и о томе да затраже хитну медицинску помоћ у случају реакције.
• Пацијенте треба пажљиво надзирати током и најмање 30 минута након сваке и.в. примене лека који садржи гвожђе како би се уочили знаци преосетљивости.
Лекови за и.в. примену који садрже гвожђе не смеју да се примењују током трудноће, осим ако то није неопходно. Лечење би требало ограничити на други или трећи триместар трудноће ако се процени да корист очигледно превазилази могући ризик и за мајку и за фетус. Ризици за фетус могу бити озбиљни и укључују феталну аноксију и феталну патњу.
Писмо здравственим радницима можете погледати овде.
Подсећамо да здравствени радници треба да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а, у складу са Законом о лековима и медицинским средствима и Правилником о начину пријављивања, прикупљања и праћења нежељених реакција на лекове. Образац и поступак пријављивања можете пронаћи у функционалној области „Фармаковигиланца-Пријављивање нежењених реакција на лекове“.