Недавно је на нивоу Европе спроведена свеобухватна процена односа користи и ризика примене комбинованих хормонских контрацептива, с посебним освртом на ризик настанка крвних угрушака који је повезан с применом ових лекова.
Овим путем АЛИМС жели да пружи више информација о ризику настанка крвних угрушака, укључујући информације о стањима која повећавају ризик од угрушка, информације о знаковима и симптомима крвног угрушка и информације о томе када је потребно рећи лекару или фармацеуту да користите ове лекове.
С обзиром на то да се недавна процена односа користи и ризика комбинованих хормонских контрацептива односила управо на ризик настанка крвних угрушака, у овом документу наводи се низ информација управо о том ризику. Међутим, важно је запамтити да су комбиновани хормонски контрацептиви врло ефикасни лекови за спречавање непланиране трудноће, а да је укупни ризик од крвних угрушака низак. За већину жена, корист примене ових лекова далеко надмашује низак ризик од озбиљних нежељених реакција.
Ове информације се не односе на лекове који садрже само прогестаген, а не садрже етинилестрадиол или естрадиол.
Питања и одговоре о комбинованим хормонским контрацептивима можете погледати овде .
Такође сажете информације о ризику настанка крвних угрушака доступне су и у виду документа Важне информације за пацијенткиње о ризику настанка крвних угрушака при примени комбинованих хормонских контрацептива који можете погледати овде .