Informacije – media centar

 • 5. MEDRAT kongres
  11.04.2017.

  Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je učestvovala na 5. nacionalnom kongresu racionalne terapije u medicini sa međunarodnim i interaktivnim učešćem koji je održan od 6. do 8. aprila 2017. godine, u Hotelu “Šumarice” u Kragujevcu u organizaciji Medicinskog društva za racionalnu terapiju Republike Srbije (MEDRAT).

  ALIMS je bila pokrovitelj kongresa uz Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Klinički centar Kragujevac, a takođe je podržala kongres kroz učešće dva predavača, Prof. dr Veselu Radonjić koja je održala predavanje na temu „Potrošnja psihotropnih lekova u Srbiji“ i dipl. farm-spec. Jelene Mitrašinović koja je prezentovala „Ograničenja u primeni registrovanih lekova zbog ozbiljnih neželjenih dejstava: iskustva ALIMS-a“ (autor rada i dipl. farm-spec. Ivana Jović) kao i učešće delegata ALIMS.

  Direktor ALIMS Spec.dr.med. Saša Jaćović je u obraćanju skupu istakao saradnju sa organizacijama i udruženjima u zdravstvu i kako je cilj ALIMS bliži kontakt sa zdravstvenim profesionalcima, a da je prema zakonu o lekovima jedna od uloga ALIMS i da promoviše racionalnu upotrebu lekova zbog čega je podržala ovaj skup. U tom smislu, istakao je Dr Jaćović jako su korisne i publikacije ALIMS, naročito nedavno objavljeno kapitalno izdanje – Farmakoterapijski vodič 6, o kojem, kao i drugim knjigama koje izdaje ALIMS (Nacionalni registar lekova, Promet i potrošnja lekova) su učesnici kongresa mogli detaljno da se informišu tokom njegovog trajanja.

 • Nacionalni registar lekova – NRL 2017
  31.03.2017.

  U okviru delatnosti Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, jedan od značajnih zadataka se odnosi na obezbeđenje informacija zdravstvenim profesionalcima o registrovanim lekovima u obliku prikladnog stručnog vodiča.

  Pregledu Nacionalnog registra lekova – NRL 2017, u elektronskoj formi, možete pristupiti preko naslovne strane sajta, kao i preko funkcionalne oblasti O Agenciji/Publikacije

 • Predavanja na temu falsifikovanih lekova u Francuskoj školi u Beogradu
  13.03.2017.

  U saradnji Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), Regionalne kancelarije za borbu protiv organizovanog kriminala za jugoistočnu Evropu (kancelarija u Beogradu – Pôle de Belgrade) ambasade Francuske i Odbora za prosvetu za zdravlje i državljanstvo (Comité d’éducation à la santé et à la citoyenneté – CESC) u sredu, 8. marta. 2017. godine su održana dva predavanja sa pratećom diskusijom za učenike Francuske škole u Beogradu.
  Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje podizanja svesti o opasnosti od lažnih lekova i sličnih proizvoda koji se prometuju preko interneta, koju je pokrenuo Savet Evrope, a čija je osnova projekat: stripa-igre za mlade “Lana Tafi”, koji je realizovala ALIMS i Agencija za lekove Italije (AIFA).
  Za dve grupe učenika škole je najpre Mr.farm. Pavle Zelić iz ALIMS održao predavanja na temu falsifikovanih lekova na francuskom jeziku, a zatim su podeljeni i sami stripovi. Deo aktivnosti ambasade u ovom pogledu su predstavili gospodin Loran Gonsalves (Laurent Goncalves), diplomata koordinator kancelarije Pôle de Belgrade i gospodin Filip Feliks-Ankanen (Philippe Felix-Uncanin), ataše za unutrašnje poslove zadužen za policijsku operativnu i tehničku, dok je gospođa Aleksandra Đurić pružala podršku u prevodu kada je bilo potrebno.
  Zaključak prisutnih je da su đaci uživali u preciznim i konkretnim informacijama, i prilici da se upoznaju sa ovom tematikom koja ih se direktno tiče, kao i sa odgovornim postupanjem pri kontaktu sa takvim iskušenjima. Veoma intenzivne i duge diskusije na francuskom su pratile svaku od dve prezentacije i potvrda su interesovanja ovih mladih za temu, za šta su dodatnu važnu podršku pružili i profesori u školi koji su ih pripremili za ove časove. U ovom pogledu će se svakako nastaviti aktivnosti u narednom periodu, kao dobar model saradnje zainteresovanih strana na važnu i aktuelnu temu bezbednosti zdravlja mladih.

  Vest na sajtu Francuske škole u Beogradu: http://www.efb.rs/efb/spip/spip.php?article1284

Prikaži još obaveštenja