Pismo zdravstvenim radnicima o povezanosti primene vakcine COVID 19 Vaccine AstraZeneca i pojave tromboze praćene trombocitopenijom

Nosilac dozvole za vakcinu COVID-19 Vaccine AstraZeneca (vakcina protiv COVID 19 (rekombinatni ChAdOx1 –S adenovirusni vektor)), Predstavništvo AstraZeneca UK Limited Beograd, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), prosledio je pismo zdravstvenim radnicima o povezanosti primene vakcine COVID 19 Vaccine AstraZeneca i pojave tromboze praćene trombocitopenijom.

Sažetak
• Uzročno-posledična povezanost primene vakcine COVID 19 Vaccine AstraZeneca i pojave tromboze uz trombocitopeniju smatra se mogućom.
• Iako su navedene neželjene reakcije veoma retke, njihova učestalost je veća od očekivane u opštoj populaciji.
• U ovom trenutku nisu identifikovani specifični faktori rizika.
• Zdravstveni radnici treba da obrate pažnju na znake i simptome tromboembolije i/ili trombocitopenije i da o tome obaveste osobe kojima se vakcina primenjuje.
• Primena ove vakcine treba da bude u skladu sa zvaničnim nacionalnim preporukama.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati OVDE .

Podsećamo da zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na lek Nacionalnom centru za farmakovigilancu ALIMS-a. Obrazac i postupak prijavljivanja možete pronaći u funkcionalnoj oblasti “Farmakovigilanca – Prijavljivanje neželjenih reakcija na lekove” .