Svečano otvoren Data Centar u Kragujevcu i pohranjeni podaci ALIMS

Danas je predsednica Vlade Republike Srbije gospođa Ana Brnabić svečano otvorila Data Centra u Kragujevcu, u prisustvu najviših državnih zvaničnika, među kojima je posebno mesto imao direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), Spec.dr.med. Saša Jaćović, pošto je upravo ova institucija i prvi korisnik Data centra.

“Ovo je trenutak kada se pokreće jedna ključna inicijativa za našu zemlju u pogledu bezbednosti informacija i daljeg unapređenja rada državnih institucija. To je posebno bitno pre svega za ALIMS, koja ima veliku odgovornost u ovim teškim trenucima za našu zemlju, kada se borimo da preokrenemo tok pandemije. U tome je uloga ALIMS, kao nacionalnog regulatornog tela zaduženog između ostalog i za odobravanje vakcina protiv COVID-19, kao i svih zaštitnih sredstava, maski, respiratora, i svih drugih lekova i medicinskih sredstava – izuzetno značajna” – rekao je tom prilikom direktor Jaćović.

Da bi ALIMS bila tako efikasna na tim poslovima, bilo je potrebno da se stvore i preduslovi u pogledu primene najsavremenijih informaciono-komunikacionih tehnologija, i da zaista i po tim parametrima ova institucija bude lider u regionu i šire, a sve u velikoj meri zahvaljujući vođstvu i viziji premijerke Brnabić koja je toliko polagala na poces digitalizacije državne uprave i javnog sektora svih
prethodnih godina. ALIMS tu inicijativu prati od početka, kako kroz proces otvaranja podataka, obezbeđivanje eUsluga i učešće u eUpravi, a sada sa fokusom na informacionoj bezbednosti.
“Agencija je prepoznata i kao predvodnik ovih procesa i u našoj državi, pa je tako za otvaranje podataka dobila dva priznanja od Vlade Republike Srbije – 2015. i 2018. godine, a bila je takođe istaknuta i u mnogo čemu prva u razvoju eUsluga na
portalu eUprave koje su se odnosile na privredu, odnosno farmaceutsku industriju. Konačno, ALIMS sada utabava put u digitalnoj transformaciji svih poslovnih procesa, uvek i pre svega imajući na umu one zbog čije dobrobiti sve to radi – pacijenata u Republici Srbiji.” – dodao je direktor.

U svemu tome ALIMS ima i dugogodišnju kooperaciju sa Kancelarijom za IT I eUpravu, kako kroz svakodnevni rad ali i više sporazuma o saradnji od kojih je najnoviji protokol potpisan 1. decembra. Bezrezervna podrška i vera u inicijative kancelarije je još jednom potvrđena spremnošću da ALIMS svoj disaster recovery prebaci u Data centar u Kragujevac.

“Ispunjavajući zahteve standard ISO 27001, jednog od mnogih koje Agencija ima, ali ponajviše misleći o i inače izuzetno osetljivim podacima kojima se u ovom regulatorno telu upravlja, a koji su esencijalni posebno sada u ključnoj fazi borbe protiv pandemije, svi možemo biti zadovoljni što sada postoji i ovakav način da se zaštiti kako sama ALIMS a posledično i građani Srbije na jedan izuzetno inovativan način. I najzad, da se još brže i efikasnije stigne do konačnog cilja – zdrave i
bezbedne nacije.” – zaključio je na ovu temu direktor ALIMS Dr Jaćović.

Objavljeno u kategoriji: Vesti