Strip igra o lažnim lekovima “Lana Tafi” adaptirana u predstavu na Zmajevim dečjim igrama

Zahvaljujući interesovanju i velikom zalaganju članova Farmaceutske studentske asocijacije Novog Sada (Pharmaceutical Students’ Association of Novi Sad) – PSANS u sredu 8. juna u Novom Sadu je u okviru 59. junskih programi Zmajevih dečjih igara održana predstava po motivima strip-igre o falstifikovanim lekovima “Lana Tafi”. Zmajeve dečje igre su prestižna manifestacija na kojoj je od 8 do 12. juna predstavljeno raznovrsno dečje i stvaralaštvo za decu i mlade a PSANS je ove godine uzeo učešća u realizaciji igara i zajedno sa drugarima iz dramske sekcije Gimanzije “Svetozar Marković” oživeo likove i priče iz stripa “Lana Tafi”.
Naime, iskorišćeni su motivi stripa koji je razvijen kao projekat Saveta Evrope sa ciljem da se poruka i znanje o problemu falsifikovanih lekova prenese što većem broju mladih ljudi i za koji će posle Srbije i Italije u edukativne svrhe koristiti još preko 10 evropskih zemalja što je potvrda uspeha i relevantnosti ove velike inicijative.
Projekat je inače iniciran i realizovan od strane Mr.farm. Pavla Zelića iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) koji je pored pisanja scenarija bio i vođa projekta, dok je crtež bio zaslužan Boris Nenezić, diplomac Akademije primenjenih umetnosti Univeziteta u Beogradu i uspešan ilutrator i strip autor, a originalni koncept je definisao Dr Domeniko Di Đorđo iz Agencije za lekove Italije (AIFA).

ZDI-1.jpg

ZDI-2

Studenti i đaci su pripremili igranu, interaktivnu, zabavnu i poučnu predstavu za klince i klinceze i za sve koji se tako osećaju, koristeći situacije i scene navedene strip igre o falsifikovanim lekovima “Lana Tafi” i ona je održana 08. juna u 20 časova u Zmaj Jovinoj ulici, u Novom Sadu, na Maloj sceni “Pod lipom”.

Snimak predstave možete videti na YouTube-u linku.

Tekst zvaničnog saopštenja na sajtu Nacionalne asocijacije studenata farmacije NAPSer pogledajte ovde.