11. tradicionalni godišnji međunarodni simpozijum Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije

U Kragujevcu, u hotelu Šumarice, je od 6-7 novembra 2015. godine, sa velikim uspehom održan 11. tradicionalni godišnji međunarodni simpozijum Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS, pod nazivom “Promene i pravci razvoja aktuelne regulative u oblasti lekova i medicinskih sredstava”. Koorganizator simpozijuma je bila Grupacija domaćih proizvođača lekova u okviru Privredne komore Srbije, a on se održao uz podršku Udruženja inovativnih proizvođača lekova – INOVIA i Udruženja inostranih generičkih proizvođača lekova – GENEZIS, i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
Teme ovogodišnjeg simpozijuma su bili programi rane dostupnosti lekova za pacijente koji su iscrpeli sve dostupne terapijske opcije, zamenljivost/nezamenljivost lekova, pitanje nekvalitetnih medicinskih sredstava i praćenja i reagovanja na neželjene reakcije na medicinska sredstva, falsifikovani lekovi i medicinska sredstva i borba protiv ove globalne pošasti koja pogađa i našu zemlju, klasifikacija lekova u odnosu na režim izdavanja, i konačno, oglašavanje lekova i dijetetskih suplemenata i njihova kontrola.
Skup je okupio eminentne predavače iz Velike Britanije, Holandije, Slovenije, Saveta Evrope, i drugih zemalja, kao i profesore sa Univerziteta u Ljubljani, Beogradu i Kragujevcu. Ukupan broj učesnika je bio preko 250, i oni su došli iz Srbije, regiona i cele Evrope kako bi prisustvovali simpozijumu, koji se po prvi put održava u Kragujevcu. Gosti simpozijuma su bile visoke delegacije regulatornih organa zemalja sa kojima ALIMS ima potpisane sporazume o saradnji, i to su Ruska Federacija, Italija, Rumunija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, i Crna Gora.

11. tradicionalni godišnji simpozijum ALIMS

11. tradicionalni godišnji simpozijum ALIMS

11. tradicionalni godišnji simpozijum ALIMS

11. tradicionalni godišnji simpozijum ALIMS

Na otvarnju skupa, direktor ALIMS, Spec.dr.med. Saša Jaćović je istakao da je “sa aspekta regulatornih aktivnosti u oblasti lekova i medicinskih sredstava, ovo bez sumnje najbitnije dešavanje u godini, i skup koji prerasta okvire Srbije, pa i regiona i ima međunarodni značaj. I ove godine on okuplja kako predstavnike proizvođača i nosioca dozvola za lekove i proizvođače i nosioce upisa u Registar medicinskih sredstava, ali i zdravstvene profesionalce, predstavnike regulatornih tela, univerziteta i naučnih institucija. Time pruža i jedinstvenu priliku da se svi zajedno okupimo na zajedničkom zadatku kako bismo doneli konkretne i praktično primenljive zaključke koji će biti u interesu pre svega zdravlja ljudi, a sa namerom ostvarenja jedinstvenog cilja – kvalitetnije terapije i dijagnostike za građane Srbije i čitave regije.” “Ono što posebno odlikuje ALIMS”, naglasio je direktor Jaćović u svom obraćanju, “je spremnost za razgovor i dijalog, transparentnost u radu, kolegijalnost, omogućavanje predvidljivog poslovanja i planiranja, i to su kvaliteti na koje ćemo se oslanjati i ubuduće. Zato budite slobodni da date sugestije, predloge i razvijajmo zajedno duh saradnje, jer jedino tako možemo postići unapređenje zdravlja i kvaliteta života naših sugrađana.”

Simpozijum je zvanično otvorila Dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu koja je u svom govoru rekla kako “Ministarstvo zdravlja Republike Srbije prepoznaje važnost saradnje svih relevantnih činilaca koji su uključeni u proces snabdevanja, regulative i kontrole tržišta lekova i medicinskih sredstava u našoj zemlji, i podržava takve inicijative u svakoj prilici. Ipak, teško je održati kontinuitet u poverenju i transparentnosti rada, i smatramo da je upravo tradicionalni simpozijum Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, redak i hvale vredan primer, kako se, iz godine u godinu, pa tako duže od decenije, kroz krize i turbulencije može voditi pošten i otvoren dijalog državnih institucija i privatnog sektora.”
Na kraju simpozijuma, direktor Jaćović je izneo zaključke sesija i celog skupa, kao i preporuke za dalji rad i unapređenje zakonske regulative i procedura, uz nadu u dalje unapređenje kooperacije u oblasti regulative lekova i medicinskih sredstava, kroz saradnju svih aktera zdravstvenog sistema.