Međunarodna konferencija Fakeshare: zaključci i operativni rezultati

U Rimu je 24. aprila 2015. godine održana međunarodna konferenciji u organizaciji Italijanske agencije za lekove (Agenzia Italiana del Farmaco – AIFA) u sklopu Fakeshare projekta Evropske unije (EU) koji ima za cilj razmenu informacija i znanja o lažnim lekovima i ilegalnoj trgovini preko Interneta (www.fakeshare.eu). AIFA koordinira ovaj projekat od 2013. godine u svrhu razvoja internet platforme posvećen podacima o ilegalnim veb apotekama koje promovišu i prodaju proizvode opasne po zdravlje.
Događaju je prisustvovalo preko 130 predstavnika glavnih italijanskih i međunarodnih institucija koje su uključene u aktivnosti u borbi protiv nelegalne prodaje droge, ili regulatornih agencija Španije, Portugalije, Velike Britanije, Srbije, SAD i Izraela.
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije je pridruženi član Fakeshare II projekta i uzela je učešće na ovom skupu, a Srbija zahvaljujući ovom i sličnim projektima postaje bolje pripremljena za članstvo u EU.

Konferencija je bila prilika da se predstave rezultati postignute tokom ove dve godine rada na projektu. Prva baza nezakonitih veb apoteka, koji čini suštinu projekta, je projektovana i implementirana kao sredstvo razmene u znak podrške sprovođenju zakona i aktivnosti koje svakodnevno realizuju regulatorne agencije, policija i drugi nadležni organi. Saradnja sa LegitScript-om, sertifikacionom telom SAD koje već dugo podržava AIFA, omogućila je nedavno zatvaranje bloka od 150 nedozvoljenih sajtova posvećenih prodaji proizvoda štetnih po pacijente.
U okviru Fakeshare sajta postoje komunikacioni alati i informacije koji su razvijeni na osnovu naučnih rezultata nastalih kao rezultat istraživanja sprovedenog u Italiji, Španiji i Portugalu, kako bi se podigla svest potrošača o opasnostima kupovine nedozvoljenih lekova kroz ilegalne kanale.
Konferenciji su prisustvovali i predstavnici velikih nacionalnih i internacionalnih udruženja farmaceutske industrije, koji su podržavali Fakeshare projekat i koji će podržati njegovu dalju evoluciju koju predstavlja Fakeshare II.

Udruženja EAEPC, IFPMA, EGA i Assogenerici, GIRP, ADF, zajedno sa Federfarma, biće aktivni deo Fakeshare II. Konkretno, udruženja koja učestvuju u inicijativi će deliti podatke o slučajevima farmaceutskog kriminala i imaće ad hoc pristup platformi AIFA i već razvijanim alatima, kako bi na ovaj način doprineli sve više rasprostranjenom osnaživanju njenih članova u odnosu na zaštitu javnog zdravlja.

Stoga, ovo je dalji razvoj onoga što je već započeto sa partnerima u projektu (Ministarstvo za ekonomski razvoj, Univerzitet u Rimu – La Sapienza i Univerziteta u Trentu, regulatornih agencija Španije i Portugala, karabinjera NAS, LegitScript, farmaceutskog instituta za bezbednost – PSI, Anamed i EFPIA, uz podršku Alijanse za Sigurnu online apoteka – SOP), i obrascima saradnje koja je uspešno testiran sa Farmindustria, Ace-Ram i Ministarstvom zdravlja tokom nedavnih zajedničkih istraga.
Pored učešća u Fakeshare projektu, ALIMS i AIFA imaju Memorandum o razumevanju, koji će posle pilot faze od 12 meseci, biti obnovljen na naredni period, imajući u vidu odlične rezultate u ovoj jednogodišnjoj saradnji.