Potpisivanje Memoranduma o razumevanju između ALIMS i Roszdravnadzora

U petak, 29.08.2014., u Beogradu je potpisan memorandum o razumevanju i saradnji između Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) i Federalne službe za nadzor u oblasti zdravstvene zaštite Ruske Federacije (Federalьnaя služba po nadzoru v sfere zdravoohraneniя – Federal Service for Surveillance in Healthcare – Roszdravnadzor). Ovaj važan sporazum su potpisali direktor ALIMS Spec.dr. med. Saša Jaćović i vršilac dužnosti direktora Roszdravnadzora Dr Mihail Muraško.

Ovom prilikom je delegacija Roszdravnadzora koju je predvodio direktor Muraško obišla Nacionalnu kontrolnu laboratoriju ALIMS, a održani su sastanci sa ciljem planiranja daljih praktičnih aspekata primene Memoranduma.

Alims-Rusija2

Alims-Rusija3

Alims-Rusija4

Alims-Rusija1

Ovaj sporazum se odnosi na saradnju ova dva regulatorna tela za lekove i medicinska sredstva u Srbiji i Ruskoj federaciji u oblastima laboratorijske kontrole kvaliteta lekova i medicinskih sredstava, praćenja bezbednosti lekova i medicinskih sredstava i reagovanja na slučajeve ozbiljnih i neočekivanih neželjenih reakcija, borbe protiv falsifikovanih lekova, kao i nadzora nad tržištem lekova i sprovođenjem kliničkih ispitivanja, kao i bolju uzajamnu informisanost, edukaciju i unapređenje kapaciteta ovih institucija.
Važno je napomenuti da Roszdravnadzor ima potpisane ovakve sporazume samo sa najvećim državama i njihovim regulatornim telima za lekove i medicinska sredstva i to američkom Food and Drug Administration – FDA, kineskom China Food and Drug Administration – CFDA i indijskom The Central Drugs Standard Control Organization – CDSCO. Ipak, ne čudi što je upravo naša institucija odabrana kao strateški partner Ruske federacije, kada se ima u vidu iskustva Agencije u procesu pristupanja Srbije EU, i velike rezultate koje je Agencija postigla u svojim oblastima rada i postizanju najstrožijih svetskih standarda.

Naročito je zanimljiva naša podrška partnerima iz Rusije u pogledu, imajući u vidu da je Nacionalna kontrolna laboratorija ALIMS jedna od najbolje ocenjenih i najuglednijih laboratorija u okviru mreže kontrolnih laboratorija u okviru članica Saveta Evrope (47 zemalja, među kojima i sve države EU). Sve to je višestruko, a nekoliko puta i u 2014. godini potvrđeno kroz ocene relevantnih međunarodnih tela i organizija – Evropske agencije za lekove – EMA (Agencije EU) u Londonu, Evropskog direktorata za kvalitet lekova i brigu o zdravlju – EDQM u okviru Saveta Evrope u Strazburu i Svetske zdravstvene organizacije. Uz to, treba pomenuti i veliku tradiciju u kontroli lekova koja u ovoj instituciji i njenim prethodnicama formalno postoji od 1948. godine, i najzad, tradicionalne bliske odnose Srbije i Rusije i u ovoj oblasti. Štaviše, obzirom na obim robne razmene u farmaceutskim proizvodima između Ruske Federacije i Srbije, kao i postojeće i potencijalne investicije, a pre svega, značaj za zdravlje građana obe države, nema sumnje da će ova saradnja biti izuzetno korisna za obezbeđivanje veće sigurnosti i dostupnosti lekova i medicinskih sredstava u Srbiji i Rusiji.