Delegacija ALIMS imala uspešnu posetu Rusiji

Delegacija Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), predvođena V.D. direktorom Spec.dr.med. Sašom Jaćovićem je na poziv Federalne službe za nadzor u zdravstvu Ruske Federacije (Федеральная служба по надзору в сфере здравоохранения – Federal Service for Surveillance in Healthcare – Росздравнадзор) boravila u Moskvi 30. i 31. oktobra 2013. Povod je bio 15. Sveruska godišnja konferencija “Državna regulativa lekova i medicinskih sredstava” (PharmMedObrashenie – 2013). na kojoj je ALIMS predstavljen kroz zapaženo predavanje na temu nacionalnih aspekata regulisanja farmaceutskog tržišta.

Još važnije, održan je bilateralni susret sa rukovodstvom Roszdravnadzora na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Dr. Mihailom A. Muraškom na kojem se razgovaralo o mogućnostima saradnje ova dva, u svojim regionima a i šire, refentna regulatorna tela u sferi lekova i medicinskih sredstava. Kako je ova poseta konicidirala sa posetom Ruskoj Federaciji visoke državne delegacije Republike Srbije koju je predvodio Predsednik Srbije gospodin Tomislav Nikolić a u kojoj se nalazio i veći broj privrednika iz Srbije, u svom izlaganju na pregovorima, gospodin Jaćović se osvrnuo i na ovu činjenicu, a kako je lično bio gost na prijemu u ambasadi Srbije u Moskvi, mogao je da prenese i poruku državnog vrha Srbije koji pruža podršku inicijativi za saradnjom ove dve institucije.

Rezultati izuzetno uspešnih pregovora direktora Jaćovića i direktora Muraška su pre svega uspostavljanje saradnje u oblastima nadležnosti obe institucije. Potvrđena je spremnost obe strane da potpišu Memorandum o razumevanju koji bi se ticao uzajamnog informisanja, edukacije i stručne i analitičke podrške, sa akcentom na oblastima kontrole kvaliteta lekova i medicinskih sredstava, praćenju i reagovanju na slučajeve neželjenih reakcija na lekove i medicinska sredstva i borbi protiv falsifikovanih lekova i medicinskih sredstava. Potpisivanje ovog Memoranduma se očekuje u najskorijem roku, i imajući u vidu obim robne razmene u farmaceutskim proizvodima između Ruske Federacije i Srbije, kao i postojeće i potencijalne investicije, a pre svega, značaj za zdravlje građana obe države, nema sumnje da će biti izuzetno koristan za obezbeđivanje veće sigurnosti i dostupnosti lekova i medicinskih sredstava u Srbiji i Rusiji.