Информације – пацијенти и јавност

 • Водич за наставнике „ОТВОРЕНИ УМОВИ, СЛОБОДНИ УМОВИ – Не бити лак плен за фалсификоване лекове и сличне опасне лекове“.
  10.01.2017.

  На основу сарадње Европскoг директората за квалитет лекова и бригу о здрављу и Агенције за лекове и медицинска средства Србије из штампе је изашао психолошко-педагошки концептуални водич за наставнике под називом „ОТВОРЕНИ УМОВИ, СЛОБОДНИ УМОВИ – Не бити лак плен за фалсификоване лекове и сличне опасне лекове“.

  Ова брошура садржи низ практичних упутстава о томе како заштитити јавно здравље од фалсификованих медицинских производа и сличних опасних злочина. Припремљена је у оквиру програма активности које обавља Комитет експерата за смањење јавно здравствених ризика које представља фалси¬фиковање медицинских производа и слични злочини, уз координацију Европског директората за квалитет лекова и бригу о здрављу Савета Европе.

  Брошура има за циљ да информише, пружи концепт заснован на интерак¬тивном приповедању за обуку и образовање у школи и подстакне модел понашања избегавања фалсификованих медицинских производа и сличних злочина. Ризични произиводи који су обрађени су средства за допинг, појачивачи менталних и физичких капацитета или пак седативи, илегална средства за мршављење, илегални лекови, и лекови који се продају илегалним каналима дистрибуције. Циљне групе укључују децу и адолесценте, наставнике, родитеље, старатеље, тренере, социјалне раднике/волонтере у омладинским организаци¬јама и друге заинтересоване стране.

  Детаљније о публикацији и преглед водича погледајте ОВДЕ

 • Донација АЛИМС од 750.000 динара у хуманитарне сврхе
  09.01.2017.

  Агенција за лекове и медицинска средства Србије је одлучила да донира значајна средства у хуманитарне сврхе, како би помогла најугроженијим групама као што су деца и млади које није могуће лечити у Србији, затим она са сметњама у развоју и деца без дома и родитељског старања. Преузмите саопштење у целости ОВДЕ.

 • Успешно одржана TAIEX радионица „Challenges of bioequivalence assessment of generic medicinal products“
  22.12.2016.

  У Београду је у периоду 7-8.12.2016. са великим успехом одржана нова TAIEX радионица Европске комисије у суорганизацији са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије. Радионицу је свечано отворио државни секретар Министарства здравља Републике Србије Проф. др Владимир Ђукић, који је истакао значај оваквих скупова свих актера система, и директног контакта са експертима из ЕУ, као и значајне уштеде које се могу остварити рационалном употребом квалитетних лекова.
  Овај вид подршке ЕУ евроинтеграцијама Републике је изузетно практичан и значајан и Агенција је већ имала велику корист у претходној години са оваквим ТАИЕX радионицама на важне теме фалсификованих лекова, фармаковигиланце и квалитета лекова, а тај тренд свакако планира да настави и у будућности, нарочито имајући у виду одличне утиске који после таквих догађаја остају на обе стране.

  Међу преко 80 учесника ове радионице су поред државних органа – Министарства здравља и Агенције, били и представници Универзитета као и фармацеутске индустрије, па и медији специјализовани за здравство. Тема радионице је посебно занимљива управо за нашу земљу, јер је у питању држава на чијем тржишту преовлађују генерички лекови. А код најзаступљенијих генеричких лекова као што су капсуле, таблете или суспензије, студује биоеквиваленце су обавезан део документације који се процењује приликом поступка издавања дозволе за лек и често су ове студије неопходне и током животног циклуса лека уколико дође до значајних промена у саставу или производњи лека. Такође, неретко се генерички лекови најпре појаве у Србији пре него што се аплицира за регистрацију у ЕУ, а некада чак нису ни планирани за ово тржиште. Усто, и сви домаћи произвођачи лекова су искључиво генеричке компаније, и иако су студије биоеквиваленце ретке у Србији, насотојаће се да се створи регулаторно окружење које ће поспешити њихов број. Закључак радионице је да су изазови у оваквим проценама актуелни и пресудни у квалитету рада процењивача у Агенцији, а у коначном следу, у заштити наших пацијената. Предавачи из Немачке, Француске, Шпаније и Кипра су у току ове радионице разрешили многе недоумице и омогућиће и бољу хармонизацију и имплементацију правних тековина ЕУ а планирају се и будуће активности и пројекти како би се динамика рада и стручног усавршавања одржала.

Прикажи још обавештења