Информације – медиа центар

 • Донација АЛИМС од 750.000 динара у хуманитарне сврхе
  09.01.2017.

  Агенција за лекове и медицинска средства Србије је одлучила да донира значајна средства у хуманитарне сврхе, како би помогла најугроженијим групама као што су деца и млади које није могуће лечити у Србији, затим она са сметњама у развоју и деца без дома и родитељског старања. Преузмите саопштење у целости ОВДЕ.

 • Стрип игра о лажним лековима “Лана Тафи” адаптирана у представу на Змајевим дечјим играма
  20.06.2016.

  Захваљујући интересовању и великом залагању чланова Фармацеутске студентске асоцијације Новог Сада (Pharmaceutical Students’ Association of Novi Sad) – PSANS у среду 8. јуна у Новом Саду је у оквиру 59. јунских програми Змајевих дечјих игара одржана представа по мотивима стрип-игре о фалстификованим лековима “Лана Тафи”. Змајеве дечје игре су престижна манифестација на којој је од 8 до 12. јуна представљено разноврсно дечје и стваралаштво за децу и младе а ПСАНС је ове године узео учешћа у реализацији игара и заједно са другарима из драмске секције Гиманзије “Светозар Марковић” оживео ликове и приче из стрипа “Лана Тафи”.
  Наиме, искоришћени су мотиви стрипа који је развијен као пројекат Савета Европе са циљем да се порука и знање о проблему фалсификованих лекова пренесе што већем броју младих људи и за који ће после Србије и Италије у едукативне сврхе користити још преко 10 европских земаља што је потврда успеха и релевантности ове велике иницијативе.
  Пројекат је иначе инициран и реализован од стране Мр.фарм. Павла Зелића из Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) који је поред писања сценарија био и вођа пројекта, док је цртеж био заслужан Борис Ненезић, дипломац Академије примењених уметности Унивезитета у Београду и успешан илутратор и стрип аутор, а оригинални концепт је дефинисао Др Доменико Ди Ђорђо из Агенције за лекове Италије (АИФА).

  ZDI-1.jpg

  ZDI-2

  Студенти и ђаци су припремили играну, интерактивну, забавну и поучну представу за клинце и клинцезе и за све који се тако осећају, користећи ситуације и сцене наведене стрип игре о фалсификованим лековима “Лана Тафи” и она је одржана 08. јуна у 20 часова у Змај Јовиној улици, у Новом Саду, на Малој сцени “Под липом”.

  Снимак представе можете видети на Yоu Tube линку.

  Текст званичног саопштења на сајту Националне асоцијације студената фармације НАПСер погледајте овде.

 • Успешно реализована мисија СЗО у сврху јачања националних регулаторних ауторитета
  13.06.2016.

  У уторак 7. јуна 2016. године, на предлог Светске здравствене организације, у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије је боравио Др Алиреза Кадим, представник СЗО из Женеве, који је представио нови модел јачања регулаторних система (Regulatory Systems Strenthening – RSS), који развија СЗО, а који се тиче Републике Србије и у смислу преквалификације вакцине за инфлуенцу домаћег произвођача, Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“. Састанак су отворили директор АЛИМС Спец.др.мед. Саша Јаћовић, као и директорка СЗО за Србију Др Миљана Грбић, након чега је уследила презентација Др Кадима, са дискусијом.

  SZO-1

  SZO-2

  Састанку су поред руководилаца АЛИМС из Центра за хумане лекове и Националне контролне лабораторије, Управљања квалитетом и чланова радне групе АЛИМС за имплементацију СЗО програма за регулацију вакцина, присуствовали и представници Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Представници државних органа Републике Србије, пре свега АЛИМС су презентовали надлежности, аспекте организације и рада и међународну сарадњу као и конкретна достигнућа у изазове у издвојеним областима издавања дозволе за лек, пост-маркетиншких активности, lot release-а и приступа националној контролној лабораторији, регулаторним инспекцијама и клиничким испитивањима. Све ове појединачне презентације су биле праћене и дискусијом са Др Кадимом.
  На крају целодневног скупа, изнесени су позитивни утисци о статусу развоја регулаторних тела у Србији од стране Др Кадима, и закључено је да ће се наставити на даљој интензивнијој сарадњи у овом погледу са СЗО.

Прикажи још обавештења