Информације – медиа центар

 • 5. МЕДРАТ конгрес
  11.04.2017.

  Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) је учествовала на 5. националном конгресу рационалне терапије у медицини са међународним и интерактивним учешћем који је одржан од 6. до 8. априла 2017. године, у Хотелу “Шумарице” у Крагујевцу у организацији Медицинског друштва за рационалну терапију Републике Србије (МЕДРАТ).

  АЛИМС је била покровитељ конгреса уз Министарство здравља Републике Србије и Клинички центар Крагујевац, а такође је подржала конгрес кроз учешће два предавача, Проф. др Веселу Радоњић која је одржала предавање на тему „Потрошња психотропних лекова у Србији“ и дипл. фарм-спец. Јелене Митрашиновић која је презентовала „Ограничења у примени регистрованих лекова због озбиљних нежељених дејстава: искуства АЛИМС-а“ (аутор рада и дипл. фарм-спец. Ивана Јовић) као и учешће делегата АЛИМС.

  Директор АЛИМС Спец.др.мед. Саша Јаћовић је у обраћању скупу истакао сарадњу са организацијама и удружењима у здравству и како је циљ АЛИМС ближи контакт са здравственим професионалцима, а да је према закону о лековима једна од улога АЛИМС и да промовише рационалну употребу лекова због чега је подржала овај скуп. У том смислу, истакао је Др Јаћовић јако су корисне и публикације АЛИМС, нарочито недавно објављено капитално издање – Фармакотерапијски водич 6, о којем, као и другим књигама које издаје АЛИМС (Национални регистар лекова, Промет и потрошња лекова) су учесници конгреса могли детаљно да се информишу током његовог трајања.

 • Национални регистар лекова – НРЛ 2017
  31.03.2017.

  У оквиру делатности Агенције за лекове и медицинска средства Србије, један од значајних задатака се односи на обезбеђење информација здравственим професионалцима о регистрованим лековима у облику прикладног стручног водича.

  Прегледу Националног регистра лекова – НРЛ 2017, у електронској форми, можете приступити преко насловне стране сајта, као и преко функционалне области О Агенцији/Публикације

 • Предавања на тему фалсификованих лекова у Француској школи у Београду
  13.03.2017.

  У сарадњи Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), Регионалне канцеларије за борбу против организованог криминала за југоисточну Европу (канцеларија у Београду – Pôle de Belgrade) амбасаде Француске и Одбора за просвету за здравље и држављанство (Comité d’éducation à la santé et à la citoyenneté – CESC) у среду, 8. марта. 2017. године су одржана два предавања са пратећом дискусијом за ученике Француске школе у Београду.
  Ова акција је спроведена у оквиру кампање подизања свести о опасности од лажних лекова и сличних производа који се прометују преко интернета, коју је покренуо Савет Европе, а чија је основа пројекат: стрипа-игре за младе “Лана Тафи”, који је реализовала АЛИМС и Агенција за лекове Италије (АИФА).
  За две групе ученика школе је најпре Мр.фарм. Павле Зелић из АЛИМС одржао предавања на тему фалсификованих лекова на француском језику, а затим су подељени и сами стрипови. Део активности амбасаде у овом погледу су представили господин Лоран Гонсалвес (Laurent Goncalves), дипломата координатор канцеларије Пôле де Белграде и господин Филип Феликс-Анканен (Philippe Felix-Uncanin), аташе за унутрашње послове задужен за полицијску оперативну и техничку, док је госпођа Александра Ђуриц́ пружала подршку у преводу када је било потребно.
  Закључак присутних је да су ђаци уживали у прецизним и конкретним информацијама, и прилици да се упознају са овом тематиком која их се директно тиче, као и са одговорним поступањем при контакту са таквим искушењима. Веома интензивне и дуге дискусије на француском су пратиле сваку од две презентације и потврда су интересовања ових младих за тему, за шта су додатну важну подршку пружили и професори у школи који су их припремили за ове часове. У овом погледу ће се свакако наставити активности у наредном периоду, као добар модел сарадње заинтересованих страна на важну и актуелну тему безбедности здравља младих.

  Вест на сајту Француске школе у Београду: http://www.efb.rs/efb/spip/spip.php?article1284

Прикажи још обавештења