telefon700-100-copy
 • Потписивање Меморандума о разумевању и сарадњи између АЛИМС и Росздравнадзора
  01.09.2014.

  У петак, 29.08.2014., у Београду је потписан меморандум о разумевању и сарадњи између Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) и Федералне службе за надзор у области здравствене заштите Руске Федерације (Федеральная служба по надзору в сфере здравоохранения – Federal Service for Surveillance in Healthcare – Roszdravnadzor). Овај важан споразум су потписали директор АЛИМС Спец.др. мед. Саша Јаћовић и вршилац дужности директора Росздравнадзора Др Михаил Мурашко.

  Овом приликом је делегација Росздравнадзора коју је предводио директор Мурашко обишла Националну контролну лабораторију АЛИМС, а одржани су састанци са циљем планирања даљих практичних аспеката примене Меморандума.

  Alims-Rusija2

  Alims-Rusija3

  Alims-Rusija4

  Alims-Rusija1

  Овај споразум се односи на сарадњу ова два регулаторна тела за лекове и медицинска средства у Србији и Руској федерацији у областима лабораторијске контроле квалитета лекова и медицинских средстава, праћења безбедности лекова и медицинских средстава и реаговања на случајеве озбиљних и неочекиваних нежељених реакција, борбе против фалсификованих лекова, као и надзора над тржиштем лекова и спровођењем клиничких испитивања, као и бољу узајамну информисаност, едукацију и унапређење капацитета ових институција.
  Важно је напоменути да Росздравнадзор има потписане овакве споразуме само са највећим државама и њиховим регулаторним телима за лекове и медицинска средства и то америчком Food and Drug Administration – FDA, кинеском China Food and Drug Administration – CFDA и индијском The Central Drugs Standard Control Organization – CDSCO. Ипак, не чуди што је управо наша институција одабрана као стратешки партнер Руске федерације, када се има у виду искуства Агенције у процесу приступања Србије ЕУ, и велике резултате које је Агенција постигла у својим областима рада и постизању најстрожијих светских стандарда.

  Нарочито је занимљива наша подршка партнерима из Русије у погледу, имајући у виду да је Национална контролна лабораторија АЛИМС једна од најбоље оцењених и најугледнијих лабораторија у оквиру мреже контролних лабораторија у оквиру чланица Савета Европе (47 земаља, међу којима и све државе ЕУ). Све то је вишеструко, а неколико пута и у 2014. години потврђено кроз оцене релевантних међународних тела и организија – Европске агенције за лекове – ЕМА (Агенције ЕУ) у Лондону, Европског директората за квалитет лекова и бригу о здрављу – ЕDQМ у оквиру Савета Европе у Стразбуру и Светске здравствене организације. Уз то, треба поменути и велику традицију у контроли лекова која у овој институцији и њеним претходницама формално постоји од 1948. године, и најзад, традиционалне блиске односе Србије и Русије и у овој области. Штавише, обзиром на обим робне размене у фармацеутским производима између Руске Федерације и Србије, као и постојеће и потенцијалне инвестиције, а пре свега, значај за здравље грађана обе државе, нема сумње да ће ова сарадња бити изузетно корисна за обезбеђивање веће сигурности и доступности лекова и медицинских средстава у Србији и Русији.

 • НАЈАВА СИМПОЗИЈУМА
  21.08.2014.

  Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) и Групација домаћих произвођача лекова, организују свој јубиларни 10. традиционални симпозијум који ће се одржати у Вршцу од 13 до 15. новембра 2014. године.
  Ускоро ће бити објављено више детаља о темама, програму и начину учешћа.

Прикажи још вести

Поштовани, молимо Вас да попуните мини анкету и на тај начин помогнете нам у даљем развоју интернет презентације Агенције за лекове и медицинска средства.

 Како оцењујете нови изглед сајта:
   Веома ми се свиђа
   Свиђа ми се
   Немам став
   Не свиђа ми се
   
 Како оцењујете функционалност новог сајта:
   Веома ми се свиђа
   Свиђа ми се
   Немам став
   Не свиђа ми се
   
 Молимо Вас, унесите Ваш коментар: