• Саопштење за јавност поводом конференције “Имплементација легислативе ЕУ у области фармаковогиланце”
  25.11.2015.

  У Београду, 19. и 20. новембра 2015. године, у организацији посебне јединице за Техничку помоћ и размену информација (TAIEX) Генералног директората за проширење Европске комисије и Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), одржана је конференција под називом „Имплементација легислативе ЕУ у области фармаковигиланце“ (TAIEX Workshop on Implementation of EU Pharmacovigilance Legislation).

  Основни циљ ове конференције био је да прикаже правне тековине ЕУ у области фармаковигиланце (Директива 2010/84/ЕУ, Уредба 1235/2010, Уредба 520/2012, Директива 2012/26/ЕУ и Уредба 1927/2012), практичне импликације ових прописа и последња дешавања у њиховој примени у земљама ЕУ. Учесници ове конференције (радионице) били су стручњаци Националног центра за фармаковигиланцу и Центра за хумане лекове Агенције, стручњаци Министарства здравља Републике Србије, те представници здравствених установа у Србији и Института за јавно здравље Србије, угледни професори клиничке фармакологије, као и представници удружења пацијената.

  Последњи прописи ЕУ у области фармаковигиланце из 2010. године, представљају највећу промену регулативе у области лекова која се десила од 1995. године, имају значајне импликације за носиоце дозвола и захтевају повећану транспарентност у спровођењу регулаторних процедура и доношењу регулаторних одлука, те стога, значајно доприносе већем разумевању и поверењу пацијената, безбеднијој употреби лекова и бољој заштити јавног здравља.

  На овој радионици предавања су држали угледни експерти ЕУ, представници регулаторних тела Шпаније, Холандије, Португала, Италије и Румуније који су већином и чланови Комитета за процену ризика у фармаковигиланци (PRAC), као и представник Институције за јавно здравље Енглеске. Поред прегледа новина у прописима ЕУ у области фармаковигиланце, приказане су врсте инспекције у фармаковигиланци, методе детекције, идентификације и валидације безбедносних сигнала, начини ефикасног спровођења плана минимизирања ризика, методе постмаркетиншког праћења безбедности лекова и безбедности вакцина, као и пројекат ЕУ (SCOPE Joint Action) којим се обезбеђује исти ниво развоја система фармаковигиланце у свим земљама чланицама ЕУ.

  TAIEX

  TAIEX

  TAIEX

  TAIEX

  Према речима директора Агенције, др мед. спец. Саше Јаћовића, свесни смо да је пред нама дуг пут који захтева пуно рада, залагања и посвећености, али морамо бити спремни за изазове придруживања заједници фармаковигиланце ЕУ. Стога нам је подршка ЕУ у виду ресурса и угледних експерата ЕУ – чланова референтних тела ЕУ и СЗО у области безбедности лекова и вакцина, од посебног значаја за испуњење нашег приоритетног задатка који се односи на хармонизацију и имплементацију свих прописа ЕУ у области лекова.

  Сви материјали са ове конференције/радионице, могу се наћи на сајту TAIEX-a

 • Алерт за лек – Polygynax® 100000i.j.+35000i.j.+35000i.j., меке вагиналне капсуле
  24.11.2015.

  Представништво Laboratorie Innotech International – Београд, као носилац дозволе у Републици Србији за лек Polygynax®, 100000i.j.+35000i.j.+35000i.j., меке вагиналне капсуле, блистер 2×6 таблета, обавештава јавност да повлачи из промета серију лека 31881, рок употребе 04/2017.
  Алерт за лек преузмите овде .

Прикажи још вести
 • Одржане две изузетно успешне промоције пројекта „Лана Тафи” – едукације младих о фалсификованим лековима кроз стрип
  02.10.2015.

  У понедељак, 28. септембра, у Студентском културном центру Београда, у 18h и у додатном термину због великог интересовања у 19:30h, на најуспешнији могући начин су одржане две консекутивне промоције едукативног стрипа-игре “Лана Тафи”, и представљен цео пројекат чији је ова публикација део.

  Сала у СКЦ-у је била премала да прими све заинтересоване средњошколце, студенте, ђаке и грађане, укупно преко 300 њих, па је на оба предавања, већина стајала али и са пажњом пратила излагања доценткиње др сц. Душанке Крајновић са Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, и Мр.фарм. Павла Зелића из Агенција за лекове и медицинска средства Србије, који је и аутор и вођа пројекта.

  Највећи број слушалаца је дошао са Фармацеутског факултета, из Хемијске школе, Школе “Дрвоарт”, Медицинске школе “Београд” у Делиградској, Техничке школе “23 мај” у Панчеву, Медицинске школе Звездара, ОШ “Јован Миодраговић” и Пете београдске гимназије и многих других, а присутан је био и значајан број грађана и представника државних институција – Агенције и Министарства здравља, и струковних и студентских удружења фармацеута и стоматолога.

  Lana Tafi

  Сви присутни су добили и по примерак стрипа, а цртач стрипа – Борис Ненезић је дуго после сваке промоције цртао свима који су то желели, посвете са ликом јунакиње стрипа и неуморног борца против фалсификованих лекова – Лане Тафи.

  Овом промоцијом званично је започела и кампања која ће обухватити све заинтересоване школе и факултете на којима ће се одржавати трибуне посвећене подизању свести о фалсификованим лековима и делити примерци стрипа.

  Лана Тафи

  Lana Tafi

  Lana Tafi

  Lana Tafi

  Lana Tafi

  Lana Tafi

 • Едукација младих о фалсификованим лековима и представљање истоименог едукативног стрипа “Lana Tafi”
  25.09.2015.

  Опасност од фалсификованих лекова по људски живот је огромна, од чега није заштићена ниједна земља, па ни наша. Такође, нажалост, ова појава све више утиче и на младе. Они у контакт са овим производима долазе преко Интернета и друштвених мрежа, користећи их углавном у рекреативне сврхе, али несвесни да тиме озбиљно и дугорочно угрожавају своје здравље. Унапређење знања о фалсификованим лековима је кључно за очување здравља и живота младих људи. Како би се деци, тинејџерима и студентима појаснила ова тема на приступачан и занимљив начин, направљен је едукативан стрип „Lana Tafi“ у форми интерактивне игре – приче са више крајева. Читаоци овог стрипа имају активну улогу, и својим одлукама воде кроз причу ликове са којима се лако могу идентификовати, покушавајући да избегну замке и искушења налик онима које их могу снаћи у стварном свету.

  Овај пројекат је окупио референтне државне и међународне институције у Европи и Србији који се боре против фалсификованих лекова, конкретно Европски директорат за квалитет лекова и бригу о здрављу Савета Европе (European Directorate for Quality of Medicine and Healthcare – EDQM of Council of Europe) и Италијанску агенцију за лекове (Agenzia Italiana del Farmaco – AIFA) који су финансирали пројекат, док је за реализацију била задужена Агенција за лекове и медицинска средства Србије – АЛИМС.

  Лана Тафи – едукација младих о фалсификованим лековима и представљање истоименог едукативног стрипа одржаће се у Београду –
  Место: Студентски културни центар: Краља Милана 48.
  Време: понедељак, 28. септембар 2015. у 18:00, Мала сала на другом спрату,
  и додатни термин због великог интересовања у 19:30.
  Предавачи: доцент др сц. Душанка Крајновић, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду, шеф Катедре за социјалну фармацију и фармацеутско законодавтсво и Мр.фарм. Павле Зелић – Агенција за лекове и медицинска средства Србије

  Детаљније

Прикажи још занимљивости

Поштовани, молимо Вас да попуните мини анкету и на тај начин помогнете нам у даљем развоју интернет презентације Агенције за лекове и медицинска средства.

 Како оцењујете нови изглед сајта:
   Веома ми се свиђа
   Свиђа ми се
   Немам став
   Не свиђа ми се
   
 Како оцењујете функционалност новог сајта:
   Веома ми се свиђа
   Свиђа ми се
   Немам став
   Не свиђа ми се
   
 Молимо Вас, унесите Ваш коментар: