• САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
  02.07.2015.

  Агенција за лекове и медицинска средства Србије обавештава јавност о резултатима анализе за лек Fraxiparine® и одговарајућим закључцима.

  Ова ванредна контрола је спроведена поводом сумње на одсупање од стандарда квалитета лека која је проистекла због пријаве два смртна случаја у нашој земљи, а односи се на Fraxiparine®, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu, 10 x (2850i.j.)/0.3ml серија 9190A i Fraxiparine®, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu, 10 x (5700i.j.)/0.6ml серија 9191.

  На основу резултата анализе и извештаја носиоца дозволе за лек у Републици Србији Clinres Farmacija d.o.o., Београд и извештаја истраге произвођача Aspen Notre Dame de Bondeville, Француска закључује се да су наведене серије лека Fraxiparine® произведене и испитане у складу са валидираним процесима и методама и да одговарају регистрационој спецификацији.

  Агенција је, по налогу Министарства здравља Републике Србије обавила лабораторијско испитивање поменутих серија лека, и издала сертификате са позитивним закључком о чему је званично обавестила надлежне службе Министарства здравља.

 • Саопштење за јавност
  02.07.2015.

  У оквиру међународне и регионалне сарадње Агенције за лекове и медицинска средства Србије – АЛИМС, која је формализована Меморандумом о разумевању и сарадњи са агенцијама суседних држава – Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе, је примљена информација о сумњи на лажни лек који се појавио у Босни и Херцеговини.

  У питању је Norditropin SimpleXx (somatropin) 10 mg/1,5 ml rastvor za injekciju, број серија: SC11255 (рок употребе 11/2016) и CL70711 (рок употребе 08/2017). Лек је обележен на румунском језику.

  Серије лека у питању су купљене од стране пацијента у приватној апотеци у Бањалуци и на основу истраге која је спроведена, утврђено је да произвођач Novo Nordisk, није никада произвео и ставио у промет наведене серије путем легалног ланца дистрибуције па је сумња у лажни лек потврђена.

  Наглашавамо, да предметни лек – Norditropin SimpleXx 10 mg/1,5 ml rastvor za injekciju, нема дозволу за лек у Републици Србији и не постоје пријаве да се тај лек појавио на нашем тржишту. АЛИМС ће у сарадњи са инспекцијом за лекове и медицинска средства Министарства здравља Републике Србије и колегама из региона и даље пратити ову ситуацију и благовремено обавестити грађане о свим релевантним новим сазнањима.

Прикажи још вести

Поштовани, молимо Вас да попуните мини анкету и на тај начин помогнете нам у даљем развоју интернет презентације Агенције за лекове и медицинска средства.

 Како оцењујете нови изглед сајта:
   Веома ми се свиђа
   Свиђа ми се
   Немам став
   Не свиђа ми се
   
 Како оцењујете функционалност новог сајта:
   Веома ми се свиђа
   Свиђа ми се
   Немам став
   Не свиђа ми се
   
 Молимо Вас, унесите Ваш коментар: